En läsare har skickat följande mejl: ”En sak som jag alltid har funderat på när det gäller LCHF-kosten är: vart tar fettet vägen? Man ökar fettintaget, men eftersom insulinnivåerna hålls låga lagras det inte in i fettcellerna. Men det stannar inte i blodet heller (eftersom kolesterol och fria fettsyror går ned). Vart tar fettet vägen?
Upptaget i tarmen ligger ju på samma nivå som förut. Två förklaringar som jag kan tänka mig: värmeproduktion (det skriver ju Du om att Du upplevt), och att det totala energiintaget trots allt inte ökar trots att fettintaget ökar. Fettet förbränns alltså i ämnesomsättningen. Men när man läser om LCHF får man intrycket att fettintaget är mycket större än så!?”
Svar: du äter lagom mycket och bränner ofta fler kalorier
Jag tror att svaret inbegriper båda dina förklaringar. En av de viktnedgångsstudier som jag refererar till i boken visar att personer som drar ner på kolhydraterna, men som får äta hur många kalorier de vill, ändå minskar sitt kaloriintag med runt 550-600 kilokalorier per dag. Råden om en lågkolhydratdiet ledde i det fallet alltså automatiskt till en kaloribegränsning.
Åt fler kalorier – men gick ner mer i vikt
Samtidigt åt lågkolhydratgruppen i studien i princip lika många kalorier per dag som lågfettgruppen, ändå gick de ner mer i vikt. Personerna som åt en medelhavsdiet, åt också fler kalorier per dag än de på en lågfettdiet, men gick ner mer i vikt. Det kan vara svårt att komma ihåg hur mycket man äter, därför finns det stora felmarginaler i dessa mätningar. Men detta tyder ändå på att olika kalorier spelar olika stor roll för kroppen.
Jag berättar också i boken om en alldeles ny studie i NEJM som visar att vi generellt, på gruppnivå, bränner cirka 300 kilokalorier mer per dag om vi äter en lågkolhydratdiet istället för en lågfettdiet. Det motsvarar en halvtimmes joggingrunda per dag. Det är ganska mycket. Samtidigt är det viktigt att säga att det finns individuella skillnader. För vissa är det mycket mer än en halvtimmes joggingrunda – för andra mindre. En liten minoritet verkar bränna mer på en lågfettdiet. Andra bränner mest på GI. Det gäller helt enkelt att experimentera med sin egen kropp och se hur den reagerar.
Överdriven bild av LCHF
SLUTSATS: Det verkar som att man både begränsar kaloriintaget och att vissa personer (inte alla) bränner fler kalorier. Dessutom tror jag att bilden av LCHF är överdriven. Man äter visserligen en större andel fett. Men man äter inte mer än vad man behöver för att bli mätt. I debatten låter det ibland som att vissa personer äter flera kilo fett om dagen. Så är det naturligtvis inte. Många av de jag har pratat med har dessutom börjat äta mer broccoli istället för till exempel potatis. Så vissa ersätter de snabba kolhydraterna med fibrer istället.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.
Karin ∙ 24 januari, 2013 kl. 16:57
Fettet tas upp relativt snabt och förs in i blodet men där kan det inte lagras så det lagras in i fettcellerna och senare så tar vi ut fettet igen.
En faktakoll behövs en del förstår inte att energin går in och ut ur fettcellen hela tiden.
≪ | ≫ |
karin ∙ 24 januari, 2013 kl. 20:56
Fettet lagras in i fettcellen
Ät 2000 kalorier fördelat på två måltider.
kaloriförbrukningen är 83 kalorier per timme.
Efter några timmar har magen smält all mat och vi har tagit upp det till blodet men där kan det inte lagras , musklerna lagrar inte fettsyror, det tillfälliga överskottet av fettsyror lagras in i fettcellerna.
1000kalorier i en måltid och 4timar senare så är 333 kalorier förbrukade men 667 kalorier finns kvar och dom måste vara lagrade någon stans.
En del kalorier (glukos) kan lagras in som glykogen men fettsyrorna lagras i fettcellerna.
Vid energibalans så kan man räkna på det En större mängd av maten som består av fett måste tillfälligt lagras in i fettcellerna, det går inte att trolla bort energi och trolla fram energi lite senare.
Neat och kroppens energiförbrukning kan förändras och det kan kanske förklara att en del kan äta lite fler kalorier.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 januari, 2013 kl. 21:08
Du har absolut rätt – fett lagras också i fettcellen. Men jag gissar att läsaren frågade om hur man kan gå ner i vikt – trots att man äter mer fett. Hur går det ihop eftersom fett innehåller mycket kalorier. Personer som äter LCHF går sällan upp i vikt, därför blir det ingen extrainlagring i fettcellen. Det lagras där tillfälligt men förbränns igen.
Alltså är frågan: hur kan man gå ner i vikt trots allt fett? Då är ett svar att man troligen förbränner mer. Det finns forskning som pekar mot att man kan få fler mitokondrier i muskelceller. En annan förklaring är att man helt enkelt äter mindre kalorier.
men jag glömde att det kan finnas en mekanism till. Om en person bränner ketonkroppar hamnar en del ketonkroppar i urinen. Jag vet inte hur mycket, men det är en del energi. Dessutom krävs energi när kroppen behövar göra glukos från protein för att hålla uppe blodsockret.
≪ | ≫ |
karin ∙ 27 januari, 2013 kl. 22:23
” Det lagras där tillfälligt men förbränns igen.”
Det är okänt för dom flesta, dom vet inte att fett lagras in även utan förhöjt insulin.
”Det finns forskning som pekar mot att man kan få fler mitokondrier i muskelceller”
Det förändrar inte ämnesomsättningen totalt sett, inga fler kalorier förbräns.
Ketoner i urinen är försumbart. ointresant.
”Dessutom krävs energi när kroppen behövar göra glukos från protein för att hålla uppe blodsockret.”
Det påverkar inte den totala enrgiförbrukningen.
≪ | ≫ |
karin ∙ 25 januari, 2013 kl. 14:02
Fysiklagarna är riktiga, fettet kan bara gå in i fettcellerna och tillälligt lagras där,
Vad skulle hända om vi bara åt en gång per dag, det gör mitt räkneexempel tydligare.
Efter 4 timmar så är maten upptagen, fettet finns inte i magen och det finnns inte i blodet och musklerna lagrar bara glykogen, VAR FINNS FETTET.
Fettet kan bara lagras i fettcellerna,
Äter man mycket lite kolhydrater så är det mycket fett som måste lagras in i fettcellerna tillfälligt.
Fettet kan inte försvinna och helt plötsligt dyka upp igen, det finns bara ett ställe där det kan vara och det är i fettcellen.
≪ | ≫ |
karin ∙ 27 januari, 2013 kl. 19:27
Faktakoll av min beräkning efterfrågas.
Eller avslöjar min beräkning något som inte får komma fram?
≪ | ≫ |
Tvillingsyster ∙ 28 januari, 2013 kl. 14:07
När jag började äta enligt LCHF – för 4 år sedan – skrev jag upp allt jag åt dagligen för att ha koll på fettet, proteinet och kolhydraterna. Efter drygt 6-8 månader sedan starten räknade jag för skojs skull hur många kcal jag ätit dagligen. Jag hade ju allt uppskrivet. Till min förvåning hade jag i början ätit 2300-2400 kcal/dag och efter 6 månader åt jag 1300-1400 kcal/dag. Kalorimängden hade successivt minskat under tiden jag gick ner i vikt – 15 kg på 6 månader.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2013 kl. 09:47
Det var intressant! Jag har en känsla av att detta händer många.
≪ | ≫ |
Walter Levy ∙ 22 augusti, 2013 kl. 00:21
Jag skulle önska att Du skrev mer om detta Ann. Jag har även läst att ämnesomsättningen kan gå ned något på längre sikt med LCHF (Tror det var Mark Sisson som skrev om det). Tvillingsysters mätning tyder på det tycker jag. Om hon i evighet skulle äta 1300 kcal skulle hon nog ändå nå en viss vikt och inte gå ned mer. Och därmed säkerligen ha en lägre energiförbrukning än då hon började med LCHF. Vidare tycker jag inte att det skulle vara någon nackdel med lägre ämnesomsättning, möligen kan det t.o.m. förlänga livet?? Men jag tror att det är en ämnesomsättningseffekt som är relativt okänd bland LCHF:are.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2013 kl. 09:48
Hur vet du det?
≪ | ≫ |
karin ∙ 29 januari, 2013 kl. 21:08
Vad var fel i det jag sa?
Det är skrämmande att så många tror att endast insulin kan lagra in fett.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2013 kl. 21:44
Det är inte endast insulin – men insulin spelar en stor roll.
≪ | ≫ |