Mitt förra inlägg handlade om att dagens program av Fråga doktorn kunde bli ett fall för granskningsnämnden. Men jag har glädjande nog fått helfel. Det var ett riktigt bra program. Jag har inte tittat på den efterföljande webbsändningen och det är tre viktiga minuter som inte går att återspela på svtplay. Allting hänger sig ungefär femton minuter in i programmet, så jag vet inte exakt hur orden föll då. Att det blev så bra, tror jag, berodde på att Stefan Rössner fick lämna återbud. Han blev ersatt med Ylva Trolle Lagerros från Karolinska sjukhuset som jag uppfattade som en ödmjuk läkare, välvilligt inställd till tittarnas berättelser.

LCHF hjälpte lederna

En tittare berättade att hon börjat med LCHF för att bli av med sina magproblem, men förvånande nog hade hon också sluppit sin ledvärk. Sedan hon la om kosten hade hon inte fått ett enda skov av den reumatiska sjukdom, Bechterews sjukdom, som hon led av. Trolle Lagerros fångade upp pucken och menade att fett, framförallt omega-3 fetter, absolut kan bromsa inflammationen i lederna. Här kan det också finnas en annan spännande förklaring. Alldeles nyligen hittade forskare en koppling mellan tarmfloran och ledgångsreumatism: Gut Bacteria May Cause Rheumatoid Arthritis. Bland personer som nyss hade fått ledgångsreumatism bar 75 procent på en speciell bakterie, Prevotella copri. Bara 21 procent av de friska kontrollpersonerna hade den i sina tarmar. Tarmfloran interagerar med vårt immunförsvar. Andra studier visar att tarmfloran påverkas av hur vi äter, bland annat denna från Science: Linking long-term dietary patterns with gut microbial enterotypes. Allt mer forskning visar på kopplingar mellan tarmfloran och sjukdom. Här finns mycket nytt att lära, tror jag.

Diabetiker blev hjälpt av LCHF

En annan tittare, en man med diabetes, ringde in och berättade om hur hjälpt han blivit av LCHF. Han hade gått ner i vikt och hans långtidsblodsocker låg nu på 41 mmol/mol, vilket är lägre än vad många friska personer har. Inte heller här värjde sig Trolle Lagerros, utan pekad på nyttan av att utesluta kolhydrater ur dieten. Just när hon för detta resonemang blir det dock ett avbrott i web-sändningen på svtplay. Vet därför inte exakt hur orden föll. Var det någon som såg den delen av programmet i direktsändningen? Vad sa hon sen?

Mai-Lis Hellenius menar att LCHF fungerar bra

Den stora nyheten i ”Fråga doktorn” är att Mai-Lis Hellenius säger att LCHF fungerar bra. Jag höll nästan på att svimma framför TV:n. Hon kom inte med en enda varning om att det skulle höja kolesterolnivåerna i blodet på samma vis som hon gjort tidigare. Visserligen påstod hon att protein ökar risken för tarmcancer, vilket med ganska stor säkerhet är en sanning med modifikation. Men hon varnade i alla fall inte för skyhöga blodfetter. Dessutom säger hon att vi måste röra oss för att kunna äta kolhydrater. Om vi inte rör oss, behöver vi dra ner på kolhydraterna. Det är väldigt sant.

Vikt handlar om mer än bara kalorier

En bit in i programmet kommer dock lite snusförnuftiga kommentarer om att vikt ju ändå bara handlar om att räkna kalorier och att röra på sig. Det är inte sant. En studie publicerad i Jama visar till exempel att en grupp människor brände 300 kilokalorier mer per dygn (på gruppnivå, det fanns stora individuella skillnader) när de åt en strikt lågkolhydratdiet i jämförelse med en lågfettdiet: Effects of Dietary omposition on Energy Expenditure During Weight-Loss Maintenance. Det finns fler studier som visar att vi kan påverka vår förbränning genom hur vi äter. För en person som vill gå ner i vikt är det ju smart att utnyttja denna effekt. Man tjänar ungefär halvtimmes joggingrunda per dag.

SLUTSATS: jag hade dunderfel. Kvällens avsnitt av fråga doktorn var bra.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.