Mitt förra inlägg handlade om att dagens program av Fråga doktorn kunde bli ett fall för granskningsnämnden. Men jag har glädjande nog fått helfel. Det var ett riktigt bra program. Jag har inte tittat på den efterföljande webbsändningen och det är tre viktiga minuter som inte går att återspela på svtplay. Allting hänger sig ungefär femton minuter in i programmet, så jag vet inte exakt hur orden föll då. Att det blev så bra, tror jag, berodde på att Stefan Rössner fick lämna återbud. Han blev ersatt med Ylva Trolle Lagerros från Karolinska sjukhuset som jag uppfattade som en ödmjuk läkare, välvilligt inställd till tittarnas berättelser.
LCHF hjälpte lederna
En tittare berättade att hon börjat med LCHF för att bli av med sina magproblem, men förvånande nog hade hon också sluppit sin ledvärk. Sedan hon la om kosten hade hon inte fått ett enda skov av den reumatiska sjukdom, Bechterews sjukdom, som hon led av. Trolle Lagerros fångade upp pucken och menade att fett, framförallt omega-3 fetter, absolut kan bromsa inflammationen i lederna. Här kan det också finnas en annan spännande förklaring. Alldeles nyligen hittade forskare en koppling mellan tarmfloran och ledgångsreumatism: Gut Bacteria May Cause Rheumatoid Arthritis. Bland personer som nyss hade fått ledgångsreumatism bar 75 procent på en speciell bakterie, Prevotella copri. Bara 21 procent av de friska kontrollpersonerna hade den i sina tarmar. Tarmfloran interagerar med vårt immunförsvar. Andra studier visar att tarmfloran påverkas av hur vi äter, bland annat denna från Science: Linking long-term dietary patterns with gut microbial enterotypes. Allt mer forskning visar på kopplingar mellan tarmfloran och sjukdom. Här finns mycket nytt att lära, tror jag.
Diabetiker blev hjälpt av LCHF
En annan tittare, en man med diabetes, ringde in och berättade om hur hjälpt han blivit av LCHF. Han hade gått ner i vikt och hans långtidsblodsocker låg nu på 41 mmol/mol, vilket är lägre än vad många friska personer har. Inte heller här värjde sig Trolle Lagerros, utan pekad på nyttan av att utesluta kolhydrater ur dieten. Just när hon för detta resonemang blir det dock ett avbrott i web-sändningen på svtplay. Vet därför inte exakt hur orden föll. Var det någon som såg den delen av programmet i direktsändningen? Vad sa hon sen?
Mai-Lis Hellenius menar att LCHF fungerar bra
Den stora nyheten i ”Fråga doktorn” är att Mai-Lis Hellenius säger att LCHF fungerar bra. Jag höll nästan på att svimma framför TV:n. Hon kom inte med en enda varning om att det skulle höja kolesterolnivåerna i blodet på samma vis som hon gjort tidigare. Visserligen påstod hon att protein ökar risken för tarmcancer, vilket med ganska stor säkerhet är en sanning med modifikation. Men hon varnade i alla fall inte för skyhöga blodfetter. Dessutom säger hon att vi måste röra oss för att kunna äta kolhydrater. Om vi inte rör oss, behöver vi dra ner på kolhydraterna. Det är väldigt sant.
Vikt handlar om mer än bara kalorier
En bit in i programmet kommer dock lite snusförnuftiga kommentarer om att vikt ju ändå bara handlar om att räkna kalorier och att röra på sig. Det är inte sant. En studie publicerad i Jama visar till exempel att en grupp människor brände 300 kilokalorier mer per dygn (på gruppnivå, det fanns stora individuella skillnader) när de åt en strikt lågkolhydratdiet i jämförelse med en lågfettdiet: Effects of Dietary omposition on Energy Expenditure During Weight-Loss Maintenance. Det finns fler studier som visar att vi kan påverka vår förbränning genom hur vi äter. För en person som vill gå ner i vikt är det ju smart att utnyttja denna effekt. Man tjänar ungefär halvtimmes joggingrunda per dag.
SLUTSATS: jag hade dunderfel. Kvällens avsnitt av fråga doktorn var bra.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Per Sundström ∙ 11 november, 2013 kl. 21:53
Det är stort att du kan säga att du hade fel och tyckte att programmet var bra. Själv tyckte jag att programmet var blekt.
Jag tyckte att två saker var bra med programmet och det var de två lyssnarna som ringde in och gav sina erfarenheter. Jo, programledaren skötte sig också relativt bra. Inslaget om olika dieter genom århundrandena var riktigt banal. Ett hån om man ser till dagens faktiskt vetenskapligt baserade dieter som fett-dieten LCHF.
Själv tycker jag också att Trolle Lagerros gjorde bäst avtryck/intryck. Hela programmet (deltagarna) kändes dock lite avvaktande/försiktigt/dämpat som om de passade sig att uttrycka sig fel. Samtidigt lyste lite av Hellenius tidigare negativa inställning till LCHF igenom när hon sa typ att hon inte tyckte om bokstavskombinationen/bokstavsförkortningen. När hon sedan lyfte fram vardagsmotion, som att stå mer på jobbet, som bra exempel på att gå ner i vikt relativt mycket och enkelt då kändes det igen som om ”jaså, det är fortfarande motion som är botemedlet mot fetma/övervikt”.
Som sagt vad gäller djupdykning i dieter var programmet intetsägande och slätstruket, nästan fegt.
≪ | ≫ |
Robert M ∙ 11 november, 2013 kl. 21:58
Ja, kors i h*lvete.
≪ | ≫ |
Lilja ∙ 11 november, 2013 kl. 22:16
Tror att många med mej på ett eller annat vis hört av sej till svt och ifrågasatt deras opartiskhet inför dagens program.
Blev ändå positivt överaskad av nästan utebliven LCHF-kritik.
Märkligt ändå att de pratar om modedieter och för att i nästa andetag ta upp att William Banting redan på 1800-talet körde med lågkolhydratkost för att gå ned i vikt…
≪ | ≫ |
Robert M ∙ 11 november, 2013 kl. 22:26
De är ju fortfarande rädda för mättade fetter i programmet.
≪ | ≫ |
Bo Blomberg ∙ 11 november, 2013 kl. 22:49
Det var ju schysst! Jag såg inte programmet själv men det låter som om ”domedagsprofeterna” försöker ”backa ur” på ett ”snyggt” sätt och hellre det än att dom hänger kvar vid sånt som skadar människor. Kanske håller tidvattnet på att vända – äntligen!
≪ | ≫ |
Håkan ∙ 12 november, 2013 kl. 07:20
Fast smörskräcken kom fram i den efterföljande websända delen. Mättat fett är fortfarande en stor kontrovers och här var diskussionen obalanserad.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 november, 2013 kl. 07:45
Det var tråkigt att höra. Bra att fokus i det sända programmet i alla fall låg på att till exempel få bort godis.
≪ | ≫ |
Roger S ∙ 12 november, 2013 kl. 07:53
Hur kan du tycka det var bra? Skräcken för mättat animaliskt fett lever i högsta grad kvar, bara veg. oljor räknades som bra fetter. Dom hade t o m svårt att ta ordet LCHF i sin mun.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 november, 2013 kl. 08:46
Jag tror att många som såg programmet lyssnade på de fantastiska tittarberättelser som fick komma fram. De var också en del av programmet och dessa berättelser dödades inte av negativa läkare. Istället kommenterades de som bra. Sådant har inte hänt tidigare. Förr sa man bara: ja, det är ju säkert bara den patienten. De var undantagsfall, anekdoter.
≪ | ≫ |
Kareng ∙ 12 november, 2013 kl. 08:05
Jag håller inte med dig helt. Det var bättre än förväntat men det vara inte bra. Kändes att de var rädda för Granskningsnämnden. De höll inne med den värsta skrämselpropagandan. Tv-sändningen var bättre och mer återhållsam än Webb-sändningen. Där orkade de inte hålla sig riktigt.
Eftersom de pratade mest om LCHF borde de haft minst en expert på LCHF. Ingen av experterna i studion verkade känna till hur LCHF påverkar kroppen och olika sjukdomstillstånd eller vad man äter och inte äter. Där kom det fram mest fördomar och lösa spekulationer.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 12 november, 2013 kl. 08:06
Programmet var bättre än webbsändningen, där mer vanliga tongångar hördes, men på det hela taget var det ett steg framåt. Tyvärr hörde jag aldrig att faran med högt blodsocker och insulin kom upp. Jag tror att många, även jag, hörde av oss till SVT och krävde rättning i ledet. Axell skojade om att Hellenius och Rössner var omkörda av vetenskapen och stofiler, enligt oss tittare. Det fick Hellenius svara på. Mycket bra. Nu är sprickan i muren uppenbar. Kom ihåg Berlinmuren. Inga dumheter varar för evigt, och när det faller, faller det med ett brak.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 november, 2013 kl. 08:43
😉 Skön liknelse med Berlinmuren.
≪ | ≫ |
Erik 2 ∙ 12 november, 2013 kl. 08:21
Tarmfloran inte bara interagerar med vårt immunförsvar, de nyttiga bakterierna i tarmfloran utgör 70% av vårt immunförsvar. Om man vill lära sig mycket om tarmflora rekommenderar jag Natasha Campbell McBride boken Gut and psycholopgy syndrome, eller på youtube. http://www.youtube.com/watch?v=Z_0NvcJZwa8
Vad gäller reumatism bör man också läsa Hafstrom I, Ringertz B, Spångberg A mfl. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11600749
”A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens.”
Gluten spelar också en roll i detta. Intressant är att tarmfloran påverkas mycket av glutenprodukter. Läs mer här.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671042
METHODS: The faeces of eleven healthy subjects were analysed under 4 diet regimens: their normal gluten diet, a strict gluten-free diet (GFD), a GFD with a supplemental intake of 9 g gluten/day and a GFD with a supplemental intake of 30 g gluten/day. Gluten content, faecal tryptic activity (FTA), short-chain fatty acids (SCFAs) and faecal glutenasic activity (FGA) were analysed in faecal samples.
RESULTS: Faecal gluten contents, FTA, SCFAs and FGA varied significantly with different levels of gluten intake in the diet. When high gluten doses (30 g/day) were administered in the diet, SCFA concentrations (70.5 mmoles/kg faeces) were significantly different from those from the GFD period (33.8 mmoles/kg faeces) of the experiment. However, the FTA showed significant differences between the GFD (34 units) and the normal gluten-containing diet (60 units) and also between the GFD and the GFD + 30 g of gluten/day (67 units). When gluten was present in the diet, gluten was detected in the faeces, showing that at least a portion of the gluten ingested is eliminated in the large intestine, providing a substrate for intestinal microbial proteases. We have also shown the presence of faecal glutenasic activity that increased proportionally with the gluten intake in the diet, showing an enzymatic activity of 993 units in DSG, 2,063 units in DSG + 9 g and 6,090 units in DSG + 30 g.
CONCLUSIONS: The activity of the intestinal microbiota is modified by gluten intake in the diet. The incorporation of gluten in the diet increases the activity of a gluten proteolytic activity in the faeces.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023594/
”Analysis of fecal microbiota and dietary intake indicated that numbers of healthy gut bacteria decreased, while numbers of unhealthy bacteria increased parallel to reductions in the intake of polysaccharides after following the GFD. Fecal samples of subjects under a GFD, which represent an altered microbiota, also exerted lower immune stimulatory effects on peripheral blood mononuclear cells than those of subjects on a regular gluten-containing diet.”
≪ | ≫ |
Annika ∙ 12 november, 2013 kl. 10:03
Ibland är det riktigt trevligt att ha fel.
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 12 november, 2013 kl. 10:40
Första delen var helt ok, fast Mai-Lis och även de andra två ”experterna” var märkbart återhållsamma, väldigt försiktiga i sina kommentarer till inringarna kan jag tycka. Kändes lite regiserat. Och när Mai-Lis av programledaren i princip blev tvingad att hålla med om att LCHF var bra och fungerar, skruvade hon ju märkbart på sig och stammade något om sin tveksamhet för bokstavskombinationer…va?
Och han med 41 mmol, tror svaret var typ ”bara att gratulera”, fortsätt OM det fungerar för DIG”. Han skojade lite med dem i soffan med att ”41 kanske är bättre än tom. er där i studion” :-), det höll de med om. Men sen på hans fråga om bättre kostråd hade besparat honom 30 års insulinbehandling var svaret i stil med; ”kanske, svårt att veta”?
Andra delen blev tyvärr inte lika bra, rätt mycket varningar för smör, ost o grädde. Mai-Lis betonade om o om igen att rätta fetter var MJUKA, inte hårda, alla höll med…
Att smör o ( kokosfett vid 28 grader) smälter när det kommer in i en 37-gradig kropp tänkte hon nog inte på…
Vi slapp i alla fall lågfettspredikningar, allt något.
Webbsändningen visade mer av vad de egentligen tyckte, det som vi känner igen, tyvärr.
MEN som helhet ändå ett steg i rätt riktning, det kunde varit värre 🙂
≪ | ≫ |
Martin ∙ 12 november, 2013 kl. 16:57
De har bytt strategi. På sistone har de slutat med våldsamma attacker på LCHF i form av förlöjliganden av företrädare och skrämselproganda. Nu är det mer förnumstigt: ”Det förstår ju var och en att det är bäst att äta lite av allt”.
Eller som Lotta Lundgren idag: ”Biff och bea-dieten hade inte kunnat lanseras annat än i vår tid. Den hade inte varit ekonomiskt genomförbar förrän i dag.#
Men snart blir de tvungna att sluta med ”missförstånd” av LCHF också. De börjar se väldigt fåniga ut.
≪ | ≫ |
Eva ∙ 12 november, 2013 kl. 17:16
kan någon ge en rimlig anledning till att äta krossade linfrön ?
Om linfrö skall ätas skall de vara hela.
krossade linfrön innehåller ett gift – minns inte vad det heter just nu
≪ | ≫ |
Per Sundström ∙ 14 november, 2013 kl. 21:36
Vätecyanid bildas av linfrö, speciellt krossat (glykosid som frigör vätecyanid när den bryts ner av magens saltsyra, likt bittermandel). Kostråd SLV och andra: Okey med 1-2 msk hela per dag, ej över 3 msk. Undvik krossade linfrön pga mer vätecyanidbildning. I praktiken ingen betydande källa av fleromättat fett pga intag av hela frön och små mängder.
≪ | ≫ |
Modesty007 ∙ 12 november, 2013 kl. 17:43
För alla intresserade av glutens påverkan samt David Perlmutter MD, ta chansen att kolla dagens förläsningar fram till kl 3 i natt på The gluten summit – http://theglutensummit.com/day-1/
≪ | ≫ |
Erik Lindquist ∙ 15 november, 2013 kl. 11:07
Mindre bra om dieter: http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-struntar-i-myndighetens-fettrad/
≪ | ≫ |