Nu drar FoodPharmacy igång ett upprop kring maten i vård, skola och omsorg. Under #sjukmat uppmanar de alla att dela med sig av sina erfarenheter, med målet att skapa uppmärksamhet kring vårt behov av näringsrik mat. Här är en berättelse från mig om kardiologers frustration över maten som hjärtsjuka diabetiker serveras på sjukhuset.
Den fantastiska formgivaren bakom FoodPharmacy.se (och även denna blogg), Anna Lindelöw Mannheimer, berättade igår om den mat som hennes Gabriel fick på Huddinge sjukhus när han behandlades för cancer. Det är ett år sedan Gabriel gick bort. Förutom att han drabbades av en explosionsartad cancer, akut myeloisk leukemi (AML), hade han typ 1-diabetes. Så här beskriver Anna om sjukhusmaten:
”I mångt och mycket fick han fantastisk medicinsk vård mot sin cancer, men på det område där jag kände att jag hade någon liten kunskap att komma med – kosten – så förfasades jag.
Maten som min man – diabetikern – serverades dröp av socker och tomma kolhydrater. Han serverades blodsockerchockande konserverade frukthalvor och saftsoppor på tetrapack, sönderkokade helfabrikat, vitt rostbröd och vetelängder.”
Med målet att offentliga måltider ska bestå av näringsrik mat som stärker kroppen, lanserar nu FoodPharmacy uppropet #sjukmat. De vill att vi delar med oss av våra erfarenheter av den offentliga maten. Min berättelse handlar om kardiologers maktlöshet.
Problem med höga blodsocker hos diabetespatienter
För ett litet tag sedan bjöds jag in att prata om socker på ett seminarium för kardiologer. Jag berättade om den hypotes som växer fram kring socker: att det bildas fett i levern när vi överkonsumerar sötsaker vilket rubbar blodfetterna och kan orsaka fettlever och typ 2-diabetes.
Efter mig talade en kardiolog om det akuta omhändertagandet av patienter med hjärtinfarkt. Majoriteten har antingen diabetes eller förstadiet till diabetes, så ett högt blodsocker är ett vanligt problem på hjärtintensiven. Kardiologen beskrev alla olika slags läkemedel som kan dämpa blodsockertoppar och hur de kan kombineras för att få bästa möjliga effekt.
Det började klia i mig där jag satt och lyssnade. För mig som biokemist finns det en metod som effektivare än andra sänker blodsockret: att låta bli att äta socker och snabba kolhydrater.
Fazer levererar sjukhusmaten
När en annan person ändå avbröt föredragshållaren med en fråga passade jag på att räcka upp handen:
”Alltså – jag som biokemist kan inte låta bli att undra varför ni inte bara snackar med personalen i sjukhusköket och ber dem att servera mat med mindre socker och snabba kolhydrater i. Då slipper ni använda så mycket läkemedel.”
Det hördes spridda skratt i publiken. En kardiolog som satt ett par rader bakom mig sa:
”Det finns inget sjukhuskök – hos oss är det Fazer som levererar maten.”
Och så är det. Fazer som enligt egen beskrivning är ”ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter” levererar 85 000 måltider till företag, skolor, universitet, sjukhus och äldreomsorg varje dag.
Kardiologen som höll föredraget berättade att hon hade försökt att åtminstone få bort vetebrödet och kakorna som hennes hjärtsjuka diabetespatienter dagligen får till kaffet. Men hon hade fått mothugg. Det var synd om patienterna – de behövde sitt fikabröd.
Dela era historier under #sjukmat
De läkare som vill förändra sjukhusmaten behöver stöd. Hur ska de annars kunna påverka regionens upphandlare, som bestämmer att Fazer ska leverera sjukhusmaten? Eller kollegor som tycker att fikabröd behövs som tröst?
Vem har egentligen makt att förändra något alls? Jag tänker att vi har den makten tillsammans. Så vad har ni för historier att berätta? Dela med er: #sjukmat eller skriv om dina upplevelser på facebook.com/sjukmat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
P-J Fager ∙ 12 januari, 2018 kl. 10:30
Ja, på sjukhus serveras det sjuk mat! En anlednig till att man måste besöka sjukhuset beror på att man under längre tid ätit just den typ av mat som tyvärr erbjuds på många sjukhus. Men det är svårt att få någon ändring till stånd då våra läkare inte står eniga kring kostens betydelse för hälsan.
≪ | ≫ |
Anne ∙ 12 januari, 2018 kl. 17:11
Håller helt med! Mina föräldrars sista tid på äldreboende var sorglig på så sätt att de erbjöds denna eländiga kost på sött och vitt mjöl – ”för det tycket de om”. Man äter väl vad som helst när man är hungrig . Tänk om man serverat linser och bönor i liten portion varje dag – då hade man kunnat spara in alla pengar på laxermedel och deras magar hade skött sig. Efter ett halvår var tandstatus kraftigt försämrat med inflammerat tandkött pga sötsaker hela dagarna och ingen som hade tid att sköta deras tänder. Jag undrar vad som skulle ske om man sade att ens förälder var vegan på äldreboendet. Bättre mat ? Mer grönsaker? Då kanske man skall säga det..
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 januari, 2018 kl. 21:57
Det är galet. Dela gärna på Facebooksidan så att alla historier samlas!
≪ | ≫ |
Lotta Andersson ∙ 13 januari, 2018 kl. 00:46
Kan skriva en långberättelse om detta men inte här. Jag var på Karolinska o inlagd flera ggr. Där fick vi alltid sallad till maten. Jättegott tänkte jag. I en liten portionsskål fick man salladen. Salladen var dränkt i olivolja och med 6-8 oliver i skålen varje gång. Jag tycker inte om olivolja och inte heller oliver. Det måste gå att servera en enklare dressing med italiensk salladskrydda samt rapsolja i stället eller en rapscitrongräsolja. En vanlig enkel sallad hade smakat gott varje dag utan tillbehör. En dressing bör man få välja själv. Personalen skämtade själva om att maten var internationaliserad. Jag har absolut nte något emot utländsk mat tvärt om, men när jag var sjuk kände jag för vanlig svensk mat med så neutrala kryddor som salt och peppar. Inget annat. Mycket socker i maten o dåligt med smart diabetesmat. Jag är inte kräsen bad gäller mat normalt sett men det finns mycket mer att säga om sjukhusmaten o de uppvärmda rätterna vi fick på olika avdelningar. Kanske skriver jag mer en annan dag. Detta är viktigt, som patient är man där för att bli frisk. Då behövs uppmuntran i form av mat. En sköterska kom en kväll med färska blåbär o hallon och NEUTRAL yoghurt. Det är nog den bästa kvällsmåltiden av alla mina veckor som jag låg inne. Tusen tack för att hon ordnade med detta!
≪ | ≫ |
Gert Lundin ∙ 13 januari, 2018 kl. 19:54
När jag har legat på sjukhus har jag med mig egen mat som smör, kokta ägg, makrill på burk, salami och ost. Det klarar jag mig fint på.
≪ | ≫ |
Agneta ∙ 14 januari, 2018 kl. 15:10
Som ”gammal” tandläkare har vi sen 70-talet pratat om vådan av socker. Tyvärr har läkarvetenskapen inte förstått att tänderna och kroppen samspelar…. Genom att införa Fluorbehandlingar så har man trott att man besegrat karies och därmed sockrets negativa påverkan. Så skönt att det äntligen tas upp på allvar!
≪ | ≫ |
pia isaksson ∙ 14 januari, 2018 kl. 17:53
De gånger jag kommenterar vad min mor äter, dement 90 år början till diabetes 2 så får jag till svar av sjukvårdspersonal att hon skall unna sig. Som om det inte finns må bra mat för 90 åringar utan det skall vara smörgås småkakor smaksatt yoghurt o s v. Grönsaker och frukt verkar vara förbjudna
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 15 januari, 2018 kl. 11:10
Vi har fått en så sorgligt snedvriden syn på mat.
≪ | ≫ |
Annika ∙ 15 januari, 2018 kl. 08:06
Håller med! På sjukhus, äldreboende, skolor ska det inte vara dessa sockerbomber, hel och halvfabrikat som nu finns. Dessutom ska maten lagas på plats och inte som nu fraktas många mil och vara på varmhållning under resan.
≪ | ≫ |
Frida Berger ∙ 15 januari, 2018 kl. 19:16
När jag varit inlagd på gynakuten i samband med Hyperemesis Gravidarium och märkt att jag mår mindre illa av att skippa kolhydrater och socker har dem inte kunnat ge mig något förutom ett ägg då det enda dem har från köket är vitt bröd, marmelad, sockrad youghurt med sylt till, flingor (typ cornflakes), blåbärssoppa, piggelin, saft, juice osv.. ALLT innehåller extrema mängder socker 🙁
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 januari, 2018 kl. 17:31
Det är så konstigt, för man följer ju inte ens livsmedelsverkets rekommendationer då.
≪ | ≫ |
Anna ∙ 16 januari, 2018 kl. 09:32
Fazer levererar maten och Nestlé medicinen. Fruktansvärt!
≪ | ≫ |
Martin Forsmark ∙ 17 januari, 2018 kl. 11:16
!
≪ | ≫ |
Sören ∙ 19 januari, 2018 kl. 18:28
Finns det något bra alternativ till de näringsdrycker som erbjuds i sjukvården, typ Fresubin.
Söker något utan socker.
Finns det några bra recept för egentillverkning?
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 20 januari, 2018 kl. 15:52
Hej Ann
Kolla Näringsdeklaration & Ingredienserna på denna produkt som ett ex bland många.
https://www.nutrilett.se/product/2-veckor-chocolate-shake/
5-påsar = dagsranson hur många sockerbitar blir det i dina ögon?
Snacka om att skapa ohälsa är bara förnamnet.
≪ | ≫ |
Stor granskning av kostråd – Dessa mina dagar ∙ 21 januari, 2018 kl. 21:09
[…] Läs även Ann Fernholms blogg om sjuk mat >>> […]
≪ | ≫ |
Elisabeth P ∙ 22 januari, 2018 kl. 15:46
Ett stort problem är ju att patienterna tror att det som serveras på sjukhuset är helt okej att äta och dricka. Man litar på sjukvården och det borde man ju också kunna göra, men min erfarenhet av sjukhusmat är att den är riktigt dålig och att personalen är förvånansvärt okunnig om kostens betydelse. För ett par år sedan fick en nära släkting, en akut bukspottkörtelinflammation. När det var som värst blev han kopplad till en respirator och det var fara för hans liv. Blodsockervärdena var skyhöga. När han så fick komma ur respiratorn en stund för att se om hans lungor skulle klara sig fick han isglass (Piggelin) och chokladmjölk! När jag fick veta detta och tog upp det med en sjuksköterska försvarade hon det med att de bara ville vara snälla. Så det blev i stället mitt ansvar som anhörig att sätta stop för sockerkonsumtionen. Under hela den fortsatta sjukhusvistelsen såg jag vid alla besök hos min släkting hur eländig maten är. Ett minimum av grönsaker, vitt bröd, kakor och mycket socker. Bara ett exempel är att personalen ställde in saft på bordet gång på gång och när de fick frågan om han verkligen skulle dricka den med tanke på blodsockret så fick han alltid svaret att det gick bra. Så han litade på dem och drack. Vi har haft många diskussioner om detta och tilltron till vården som är så stark. Men som patient befinner man sig i en utsatt situation och litar på dem som ska ta hand om en. Därför är det verkligen riktigt illa att det ser ut som det gör! Lycka till med det fortsatta arbetet att förändra! Det behövs.
≪ | ≫ |
Förtydligande om Fazers sjukhusmat: ”Vi styr inte över mellanmål och fika” - Food Pharmacy ∙ 29 januari, 2018 kl. 07:16
[…] Foods Services har hört av sig för att ge sin syn på det inlägg jag skrev nyligen med anledning av uppropet #sjukmat. Jag passade på att fråga om personer med diabetes, som kan […]
≪ | ≫ |