Företaget No Carbs Company hävdar på sin sajt att energidrycken Nocco ”är positivt vid träning”. Detta och andra påståenden som företaget gör saknar vetenskapliga grund. Idag har jag skickat in i klagomål på No Carbs Company och en rad återförsäljare av Nocco, som ägnar sig åt rena fantasier på sina sajter.

I förra veckan inledde jag en granskning av den företagskoncern som äger varumärkena Vitamin Well, Tyngre och Barebells. I sin marknadsföring använder företagen en rad fula marknadsföringsknep, som jag nu har anmält till livsmedelskontrollen i Stockholm stad, läs mer via denna länk.

Idag är det dags att syna en annan stor vinstmaskin i koncernen: No Carbs Company som saluför energidrycken Nocco. För att få konsumenter att tro att deras överprisade drycker gör gott, använder företaget en rad vilseledande hälsopåståenden på sin sajt. Dessa påståenden upprepas av mängder av återförsäljare, som jag också har anmält. Låt oss börja från början.

Magstarka påståenden av Nocco

Alla Noccos drycker innehåller tillsatta vitaminer, men förutom det finns ingenting i drycken som bidrar till vår hälsa. Den består av sötningsmedel, smakämnen, konserveringsmedel, färgämnen och en ordentlig dos syra. Syran gör att Nocco – liksom andra energidrycker – har ett väldigt lågt pH–värde. Därför fräter drycken på tändernas emalj. Frätskador på tänderna har ökat bland unga. Vissa tandläkare tycker därför att man inte ska dricka energidryck oftare än en gång i veckan.

sin sajt vill dock No Carbs Company ge sken av att de säljer något hälsosamt. De skriver att företaget är ett hälso- och träningsinriktat varumärke:

Nocco påstår att de är ett hälso- och träningsinriktat varumärke.

De påstår att deras dryck skulle vara ”funktionell”:

De tycker också att man kan dricka två Nocco per dag (något tandläkare alltså varnar för).

Vidare påstår företaget att drycken ”passar bra att dricka i samband med träning”:

Och så menar de att BCAA, som står för  ”branched amino acids” (förgrenade aminosyror), är positivt vid träning.  

Tillsammans med en rad andra påståenden som Nocco gör på sin sajt, ger detta ett intryck av att Nocco här positiva hälsoeffekter. Men är det sant? Kan aminosyrorna BCAA och det koffein som Nocco ofta innehåller hjälpa vid träning?

Vilseledande påståenden av Nocco om aminosyror

Vi börjar med påståendet om BCAA för det är tydligt vilseledande. I träningskretsar förekommer idéer om att förgrenade aminosyror skulle kunna stimulera muskeltillväxt och motverka nedbrytning av muskler i samband med träning. När Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gick igenom forskningen på området 2010 bedömde de dock att detta saknar evidens. En ny genomgång visar att fullvärdigt protein tycks ha en mer bestående och bättre effekt på tillverkningen av muskelproteiner än tillskott av BCAA. Det är alltså bättre att dricka mjölk än Nocco för den som vill bygga muskler. Därför har jag anmält alla påståenden som No Carbs Company gör om att BCAA skulle ha positiva träningseffekter som vilseledande.

Hur är det då med koffeinet? 

Nocco innehåller för lite koffein för att ha effekt på träning

EFSA har i en genomgång konstaterat att koffein kan påverka uthålligheten vid träning. För att uppnå dessa effekter behöver man dock – en timme före träning – konsumera minst 3 mg koffein per kg kroppsvikt.

En Nocco innehåller 180 mg koffein. Det innebär att ingen som väger över 60 kg kommer att få någon effekt på uthålligheten av att dricka en Nocco. Därför är påståendena om att Nocco kan ha effekt på träningen vilseledande för majoriteten av alla konsumenter.

Ett livsmedel som bär hälsopåståenden måste vara säkert

Utöver detta behöver alla livsmedel som marknadsförs med hälsopåståenden vara säkra att konsumera. Frågan är om Nocco är säkert för våra tänder? När forskare ha lagt mänsklig emalj i energidryck har det uppkommit frätskador inom loppet av en halvtimme. Många tandläkare anser därför inte att energidryck är säkert i det långa loppet.

Så får No Carbs Company påstå att Nocco har några positiva hälsoeffekter alls? Det är något jag överlåter till livsmedelsinspektörerna att avgöra. 

Många sajter säljer Nocco med vilseledande påståenden

Efter att jag hade granskat Noccos sajt, började jag undra hur olika återförsäljare av Nocco marknadsför drycken. Det tog bara en kvart, sedan hade jag hittat så många vilseledande påståenden att jag höll på att drunkna i dem. Här är det jag har anmält:

Svenskt kosttillskott

Svenskt kosttillskott påstår att man ska: ”Boosta med BCAA för extra ork och fokus!” De hävdar också – helt felaktigt – att BCAA ”är intressanta aminosyror för dig som vill maximera din prestation under träning”.

Som jag beskrivit ovan visar studier att det är bättre att få i sig fullvärdigt protein från exempelvis mjölk än att dricka Nocco.

Proteinbolaget

Proteinbolaget har hittat på följande story: ”Den unika formeln i NOCCO funktionsdryck är baserad på vetenskapliga studier och innehåller en kombination av naturliga ingredienser som är kända för sina positiva effekter på kroppen och hjärnan.”

Om BCAA skriver de felaktigt att det: ”…hjälper din kropp med återhämtning och har en muskelsparande funktion”.

De påstår vidare att Nocco kan ge en ”naturlig energiboost”, trots att drycken är extremt kalorisnål. Den tillför knappt någon energi alls till kroppen.

Till sist hävdar Proteinbolaget att Nocco kan få en person att ”prestera på högsta nivå”. Det är rena fantasier som saknar vetenskaplig grund.

MM Sports

MM Sports menar att den höga koffeinhalten gör att NOCCO passar perfekt som ”uppladdningsdryck inför tuffa träningspass”, men som jag har beskrivit ovan gäller alltså detta endast personer som väger under 60 kg.

På MM Sports sajt står också följade om Nocco: ”Kan användas som pre-workoutprodukt, då koffein bidrar till ökad uthållighet, prestation samt minskad upplevd ansträning under träning när det tas i doser om 4 mg per kilo kroppsvikt 1 timme innan fysisk aktivitet.”

Detta hälsobudskap strider mot lagstiftningen, enligt de kontakter jag har haft med Livsmedelsverket. Att i ett svep dricka så mycket koffein som 4 mg per kilo kroppsvikt är inte att rekommendera, enligt EFSA:s utredningar.

Gymgrossisten

Gymgrossisten har hittat på att Noccos innehåll är ”anpassat för fitnessatleter” och att det är ”effektiv i samband med träning”. De tycker också att man ska ta sig en burk så fort man är ”trött och behöver energi” eller när det är ”dags att träna”.

På sin sajt ger de alltså ett toppenrecept för få skadade tänder och dyra tandläkarräkningar.

Nordic Wellness

Nordic Wellness menar att drycken är funktionell och ska användas under träning och efter träning, oklart varför.

Hjälp mig att granska den ohederliga fitnessbranschen

Det finns säkert många fler företag som påstår olagligheter om Nocco, men eftersom jag driver denna blogg ideellt finns ingen möjlighet för mig att kartlägga alla felaktigheter.

Vill du som läser detta hjälpa till att granska den ohederliga fitnessbranschen? Hittar du vilseledande budskap på livsmedelsförpackningar eller på sajter som säljer livsmedel, så anmäl det. Du letar upp kommunen där bolaget har sitt huvudkontor och skickar ditt klagomål dit.

Har du ungdomar hemma? Se till att uppmärksamma dem på hur rutten energidrycksbranschen är. Vi måste lära unga att bli cyniska och ifrågasätta den marknadsföring de utsätts för. Som min man säger angående energidrycken Red Bull: när man köper en dryck från ett bolag som har råd att finansiera ett Formel 1-stall, då ska man fundera på hur lurad man blir.

Avslutningsvis vill jag tacka er som stöttar mitt arbete via patreon. Att granska företagen Nocco, Tyngre, Vitamin Well och Barebells har tagit otroligt mycket tid. Ert stöd gör att jag kan lägga mer tid på detta 🩷

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.