I förra veckan fick jag ett av de finaste mejlen på länge. Jenny Harrysdotter, som har typ 1-diabetes och tidigare har fnyst åt det jag har representerat, ville berätta om sina erfarenheter av att lägga om till en lågkolhydratkost. Hennes blodsocker är nu oslagbart bra och i somras kunde hon vandra i de norska fjällen utan att behöva oroa sig för blodsockerdippar.

Så här skriver Jenny Harrysdotter:

Hej Ann!

Jag har känt till dig länge. Du har varit ”på andra sidan” så att säga. Jag har bevittnat när det du skriver har hängts ut i forum, och har fnyst åt dig och det du har representerat. 

Jag lever med diabetes typ 1 och har tills nu gått på myten som säger att ”ketoner är farligt” för en person med diabetes och att man MÅSTE äta kolhydrater. Jag har till och med varit högljudd förespråkare för att som diabetiker så kan man ”bara ta insulin och äta vad man vill”. 

Nu har jag levt med diabetes typ 1 i 44 år och har inga komplikationer så här långt, vilket säkert beror på att jag varit väldigt noga. Men det har varit svårt. Jag har kämpat hårt med min egen blodsockerkontroll, och har pendlat upp och ner i både blodsocker och vikt genom åren. 

Kostråden som gällde 1982 när jag blev sjuk såg annorlunda ut. Visst behövde jag äta kolhydrater då med, men mängden var kraftigt begränsad. Vi vägde allt jag åt som barn. Men så förändrades ju allt när snabbinsulinen kom. 

Kostråd till personer med diabetes typ 1 har gått till överdrift

Jag tycker idag att det nästan har gått till överdrift med vad man ska äta. Det har nästan slagit över till att ju mer kolhydrater desto bättre. Folk blir fetare och fetare, i alla åldrar, oavsett om man har diabetes eller inte. Vi diabetiker sprutar glatt i oss insulin och äter för att känna oss ”normala”. Bara att det som nu är ”normalt” är ju sjukt. 

För ett par år sedan gav jag upp bröd. Det var helt enkelt inte värt besväret som kom som en effekt av bröd. Tvivel hade börjat växa, så jag tog kontakt med folk via Facebook-gruppen Smarta Diabetiker och läste mycket om ämnet. I maj valde jag att gå över till LCHF-baserad kost. Mest som ett test. Men jag äter fortfarande så. Och jag är faktiskt förbluffad över det jag upplever.

Mindre stress när blodsockret ligger stabilt

Min blodsockerkontroll är såklart oslagbart bra. Jag har aldrig låga värden längre, inte höga heller naturligtvis, men det är framförallt att jag inte blir låg som har varit den största skillnaden. Jag kan leva precis så spontant som jag vill: Gå en långpromenad utan att tänka på blodsockret eller köra spinning klockan 6 på morgonen utan att behöva äta varken innan eller efter. Jag är betydligt mindre stressad, både för att jag slipper bry mig om min diabetes på samma sätt, men också för att det känns som att systemet (kroppen) är mindre stressat. Magen är lugnare och jag sover bättre. Allt är bättre helt enkelt, bara för att jag lagt om kosten och minskat mitt insulinbehov. 

Trots fysisk utmaning – inte ett enda lågt blodsockervärde

I augusti förra året var jag och vandrade i norska fjäll. Jag gick 7 mil på 5 dagar och tog 3000 höjdmeter totalt. Jag åt inte en enda kolhydrat och jag hade inte ett enda lågt blodsockervärde. Det är osannolikt för en person med diabetes typ 1 att kunna göra en sådan fysisk utmaning utan att behöva parera för blodsockervariationer. 

Det blev långt det här, jag har funderat ett tag på hur jag skulle skriva till dig. 

Önskar att fler tog del av kostens effekter på diabates

Jag vill nog egentligen mest säga tack. Tack för att du skriver så bra om kosten som jag i allt högre utsträckning tror är en bov i vårt mående och vår hälsa. Så lite tid i vården läggs idag på hälsofrämjande och hälsoförebyggande arbete, det är sorgligt. Kosten har stor betydelse men typ inget fokus läggs där. Tack för att du belyser ett allt större problem i vårt samhälle. Jag önskar bara att fler tog del av det här, framförallt inom diabetesområdet, både personer som lever med diabetes men även de som behandlar sjukdomen. Jag hoppas DANCE-studien som Kostfonden hjälpt till att finansiera, driver på en förändring i behandlingsråden. 

Med vänlig hälsning

Jenny Harrysdotter

Ketoner är inte farligt i lagom doser

Min kommentar: Jag blir lika glad varje gång någon berättar att kosten har hjälpt dem. Precis som Jenny Harrysdotter, upplever jag att många inte riktigt förstår vilken skillnad en kostomläggning kan göra för måendet. Det gäller framförallt personer som har diabetes, både typ 1 och typ 2. När blodsockret pendlar upp och ner rubbas balansen i en rad hormonella system i kroppen. Därför märker många en stor skillnad när de lägger om kosten så att blodsockret landar på en låg och jämn nivå. Det bästa är att dessa effekter ofta kommer väldigt snabbt efter kostförändringen.

För den som inte känner till debatten kring ketoner vid typ 1-diabetes vill jag göra ett förtydligande. Läkare varnar personer med typ 1-diabetes från att äta en ketogen kost. Skälet är att de är rädda det ska orsaka något som heter ketoacidos. Det är ett kritisk tillstånd som kan uppstå när en person med diabetes typ 1 har ätit kolhydrater, men tagit alldeles för lite insulin. Då kommer blodsockret skjuta i höjden, samtidigt som kroppen börjar producera stora mängder ketoner. Ketoner är sura, vilket leder till ett farligt lågt pH–värde i blodet.

Ketoner i lagom doser är dock inget farligt. Kroppen skapar dem när vi äter väldigt lite kolhydrater. De ger energi åt hjärnan. Det finns inga egentliga evidens för att det skulle vara farligare för personer som har typ 1-diabetes att äta en strikt lågkolhydratkost än andra. Den som är orolig för ketoacidos kan dock äta en lågkolhydratkost med lite mer kolhydrater i. Ketoner bildas endast vid en väldigt strikt lågkolhydratkost. I DANCE-studien som Jenny Harrysdotter nämner äter vissa deltagare en icke-ketogen lågkolhydratkost.

Hjälp till att sprida kunskapen

Hjälp gärna till att sprida det här inlägget! Utmana personer som inte tror att det spelar någon roll vad de äter att bara pröva i en månad. En del kommer kanske inte märka någon skillnad, för andra kan det bli livsavgörande. Först när man har testat vet man!

Vill du läsa fler läsarberättelser om diabetes typ 1? Följ den här och den här länken och läs om en förälders upplevelser.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser. Stötta mitt arbete via Patreon.