cell metabolismLänge har vi fått höra att åderförkalkning är en process där fett slammar igen blodkärlen. Men den bilden är föråldrad. I Ett sötare blod kan du läsa om hur det gick till när svenska forskare insåg att immunförsvaret är inblandat. Celler från immunförsvaret attackerar kärlväggen. Det skapas en inflammation som leder till att kärlen täpps igen.

I boken kan du läsa om många av de bevis som finns för att höga blodsocker eldar på den livsfarliga inflammationen. Nu har det kommit ett genombrott som kan förklara varför detta sker. Så här är det: höga blodsocker stimulerar produktionen av ämnen i kroppen som kallas S100A8/S100A9. Idag berättar forskare i den prestigefyllda tidskriften Cell Metabolism att S100A8/S100A9 påverkar benmärgen och triggar framväxten av immunceller som kallas för monocyter och neutrofiler. Monocyter letar sig fram till den begynnande åderförkalkningen och hindrar den från att läka ut. Det leder till att skadorna blir värre. Neutrofilerna tillverkar än mer S100A8/S100A9, som far till benmärgen och stimulerar produktionen av än mer monocyter och än mer neutrofiler… Det blir en ond cirkel där blodet fylls av allt fler skadliga immunceller.

En viktig nyckel till förståelsen för hjärt- och kärlsjukdom

Denna upptäckt kan vara en viktig nyckel till förståelsen för varför höga blodsocker leder till en inflammation i blodkärlen. Forskarna rapporterar också att halterna av S100A8/S100A9 korrelerade med mängden immunceller i blodet hos personer med typ 1-diabetes. De som hade utvecklat hjärtsjukdom hade också mer S100A8/S100A9 och mer immunceller i sitt blod. Detta gäller troligtvis även personer med typ 2-diabetes och metabolt syndrom, även om studien är gjort på typ 1-diabetes.

Det här visar återigen hur viktigt det är att hålla blodsockret på en låg och jämn nivå. Häromdagen mejlade en person som jobbar inom äldrevården. Där menar vissa att de äldre patienterna med diabetes mår bättre om deras socker ligger lite högt. Många serveras dagligen kakor, bullar eller söta desserter. Allt talar för att det är direkt farligt för de gamla. Förkalkade blodkärl skadar både hjärta och hjärna.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.