I höstas meddelade amerikanska forskare att de skulle lägga ner Look AHEAD, den kanske största utvärderingen någonsin av traditionella råd om lågfettkost till typ 2-diabetiker. Orsak till nedläggningen: råden fungerade inte. Det hade ingen effekt på risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Jag har varit ganska nyfiken på resultaten från den här studien. Och så av en slump upptäckte jag idag att de publicerades i somras när jag befann mig i djup semesterkoma. Här hittar du resultaten i New England Journal of Medicine: Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Intervention in Type 2 Diabetes.

Den här rapporten borde egentligen ha resulterat i ett ramaskri i media. Hungriga journalister borde ha kastat sig som gamar över Socialstyrelsen, för den visar att de kostråd som myndigheten har gett till diabetiker de senaste decennierna inte har någon effekt. Alla de konsultationer som diabetiker har fått kring hur de ska äta hos dietister och diabetessköterskor har varit helt i onödan. Vi har slängt galet mycket pengar och galet mycket tid i sjön.

Viktnedgång fick ingen effekt på hjärtsjukdom

I studien delades de 5145 deltagarna in i två grupper, där den en gruppen fick en intensiv hjälp att gå ner i vikt med hjälp av en kalorisnål diet och motion. Den andra gruppen fick bara vård som vanligt. Deltagarna i intensivgruppen gick verkligen ner i vikt. Första året tappade de i genomsnitt åtta kilogram. Året därpå började de att gå upp i vikt igen, men efter nästan tio år vägde de fortfarande några kilogram mindre än kontrollgruppen. Men detta hade alltså ingen signifikant effekt på själva risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

I sin publikation diskuterar forskarna varför studien misslyckats. En förklaring är att man under de senaste åren har börjat att behandla diabetes allt aggressivare med hjälp av läkemedel och att effekten av livsstilsråden därför blir marginell. En annan tanke forskarna har är att deras kalorisnåla strategi kanske inte var den bästa. De skriver: ”It is unclear whether an intervention focused on changes in dietary composition (e.g., the Mediterranean diet) might have different outcomes”. Jag sätter en tusenlapp på att det nog är så. I våras kom en studie som visade att en liter olivolja extra i veckan per person, ger en bra effekt på hjärtat. Det där med lågfett ska vi slänga på soptippen över dåliga idéer.

Ny utvärdering av kostråd till diabetiker behövs

Efter den här studien behövs en ny genomgång av kostråd till typ 2-diabetiker. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer kan vårdpersonal idag rekommendera en lågfettdiet. Vården ska inte ge råd som inte har effekt.

Orsaken till att jag hittade studien i NEJM är att det idag publicerades resultat från en nästan exakt likadan studie, där forskarna återigen har testat en lågfettdiet mot diabetes. Problemet är att den här studien har pågått under en kort tid och forskarna har bara tittat på riskfaktorer för hjärtinfarkt: blodfetter och blodsocker. De ser positiva förändringar och rapporterar glatt att detta tyder på att dessa livsstilsråd skulle kunna bromsa utvecklingen av åderförkalkning. Ingenstans i pressreleasen nämns att forskare just har utvärderat detta i mycket större skala och under mycket längre tid. Resultatet är entydigt: det fungerar inte. Varför blir det då så? Det är just det som hela Ett sötare blod handlar om. När det gäller hälsan är det sannolikt mycket viktigare att hålla blodsockret på en låg nivå, än att kämpa med några extra kilon på kroppen. Det förklarar till exempel varför det är bättre att vara lite överviktig och vältränad, än smal och otränad.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.