Personer med diabetes löper en 23 procents högre risk att få bröstcancer och 38 procents högre risk att avlida i sjukdomen, jämfört med icke-diabetiker. Samma siffror för tjocktarmscancer är 26 procent och 30 procent. Det rapporterade forskare idag från 2013 European Cancer Congress. De har gått igenom 20 olika studier på området och smält samman resultaten i en så kallad metaanalys.

I pressmeddelandet definieras inte vilken typ av diabetes det handlar om. Men en kvalificerad gissning är att metaanalysen enbart inkluderar personer med typ 2-diabetes. I Ett sötare blod kan du läsa om hur höga insulinnivåer i blodet eldar på cancerceller. Personer med typ 2-diabetes eller prediabetes (metabolt syndrom) kan efter en måltid få runt tio gånger mer insulin i blodet, än vad en frisk människa får. Dessutom göds cancerceller av höga blodsocker. Det finns många andra studier som visar att personer som har diabetes oftare utvecklar en aggressivare form av cancer.

Läs ett tidigare inlägg om behovet av att undersöka om en blodsockersänkande kost kan bromsa cancerutveckling: Världscancerdagen: gör koststudier på cancer

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.