Här kommer ännu en härlig berättelse från en läsare. Hennes sedan länge överviktiga man, 65 år, led av diabetes, hjärtsvikt, gikt och psoriasis. Vågen stod på 147 kilogram när familjen ställde om till en strikt lågkolhydratdiet. Idag, tre och ett halvt år senare, väger mannen 85 kilogram. Så här skriver hon:

”I början orkade min man knappt gå mer än några hundra meter men han har tränat upp sig så nu promenerar han 1 till 1,5 timme före frukost och sen cyklar han flera mil varje dag.”

Min kommentar: Det är många som plötsligt orkar motionera när de lägger om kosten. Orsaken är att när blodsockret går ner, dämpas den inflammation som personer med typ 2-diabetes har i kroppen. Det går att likna vid att ständigt vara förkyld. Få personer orkar träna när de är förkylda. En kostomläggning som leder till lägre blodsocker, ger också snabbt mer energi. I det här fallet har effekten inte låtit vänta på sig. Så här skriver läsaren om sin man:

”Han har slutat med nästan alla mediciner. Han räknar med att innan årets slut ska han inte ha några mediciner kvar. Så frisk har han blivit. Som en extra bonus har även vår son gått ner 25 kg, som han vägde för mycket, och även jag har tappat 7 kg.”

Tackade nej till gastric bypass

Sonen, 28 år, blev inspirerad av sin far. Han mår idag mycket bättre och har bland annat blivit av med en oförklarlig andnöd. Läsaren fortsätter:

”På vårdcentralen tycker de att det är en riktig solskenshistoria. Jag skulle så gärna vilja att fler fick veta hur man kan äta sig frisk på riktig mat och må bra under tiden också och att hela familjen i princip kan äta samma mat.”

Mannen blev erbjuden en gastric bypass för 5-6 år sedan. Men han tackade nej.

”Min man säger ofta att han har gjort sin egen ”gastric by pass” men utan kniv.”

Önskar alla läsare en trevlig helg! Vill du läsa mer om gikt kan du göra det här: Har du gikt? Undvik vitt socker, honung och fruktjuice

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.