Ett sötare blod kan du läsa om att många forskare och läkare nu börjar misstänka att man har varit inne på fel spår när det gäller att bromsa Alzheimers sjukdom. Den rådande tesen är att den plack som faller ut i hjärnan orsakar skador som leder till demens. Men under de senaste åren har flera läkemedel, framtagna för att ta bort placken, visat sig vara verkningslösa i stora kliniska studier.

Idag berättar forskare i högt rankade New England Journal of Medicin att ännu ett läkemedel, Solanezumab, saknar effekt: Phase 3 Trials of Solanezumab for Mild-to-Moderate Alzheimer’s Disease — NEJM. Läkemedlet är framtaget av läkemedelsgiganten Eli Lilly och testades i två studier som inkluderade 1012 personer och 1040 personer. Studierna pågick i ett och ett halvt år.

Det sorgliga är att så fruktansvärt mycket pengar rinner rakt ut i sjön. Att göra sådana här studier kostar hundratals miljoner kronor. Tänk om bara en tiondel av de pengarna fick gå till en koststudie där forskare istället undersökte en tes som växer sig allt starkare: att höga blodsocker och insulinresistens orsakar demens eftersom det skadar hjärnans fina blodkärl. 70-80 procent av alla som lider av demens har problem med sin blodsockerreglering. Forskning visar också att dålig blodsockerreglering accelererar sjukdomsförloppet. Vi vet att höga blodsocker skadar fina blodkärl i ögon och njurar. Det är ganska sannolikt att samma sak händer i hjärnan.

Läs mer här: Disappointing Alzheimer’s trial yields new ideas.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.