Nu kommer en ny rapport från EU som visar att vi svenskar är Europas mest sportiga folk: Svenskar sportar mest i EU | europaportalen.se. Ofta får vi höra via media att vi tränar för dåligt. Men egentligen är vi ganska duktiga. Bara ungefär en av tio svenskar lever ett väldigt stillasittande liv. Bland fransmännen finns det fyra gånger fler soffliggare.

Det är tur att vi har den sportiga kultur som vi har. För annars skulle vi med säkerhet vara väldigt överviktiga. För vi leder inte bara sportligan, utan också ligan över mängden konsumerat godis. Från att ha ätit över 15 kilogram per person och år, äter vi nu bara cirka 14 kilogram enligt Sydsvenskan: Svenskarnas godisbegär minskar.

Det är lite intressant att jämföra olika länder. Fransmännen sportar inte bara väldigt mycket mindre än vi; de röker också cirka dubbelt så mycket; de äter mer fett och har högre kolesterolnivåer i blodet. Ändå får de färre hjärtinfarkter. Jag tror att förklaringen är att Karamellkungen ännu inte har gjort entré i deras matbutiker.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.