Att dricka två glas sötad dryck per dag är kopplat till en ökad risk för stoke. Det visar nu en svensk studie publicerad i The Journal of Nutrition:  Sweetened Beverage Consumption Is Associated with Increased Risk of Stroke in Women änd Men. Forskarna från Karolinska Institutet har följt närmare 70 000 män och kvinnor mellan 45-83 år under cirka 10 år. De som drack 2×2 dl sockersötad dryck, juice eller dryck med sötningsmedel i per dag, löpte 20 procents högre risk att drabbas av en stroke, jämfört med de som som endast drack i genomsnitt 0,6 dl av dessa drycker per dag. Den här studien bekräftar resultaten från en liknande amerikansk studie från 2012 där ett glas läsk per dag var kopplat till en 16 procents ökad risk för stroke: Soda consumption and the risk of stroke in men and women.

Hög läskkonsumtion kan förklara varför fler unga får stroke

I somras skrev en rad läkare och forskare på DN debatt om att antalet fall av stroke nu ökar bland unga män och kvinnor (35-44  år), främst bland personer med kort utbildning. De menade att ökningen berodde på att LCHF-dieten har vuxit i popularitet: ”De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan.” Personligen tror jag att en hög läsk- och saftkonsumtion är en mycket bättre förklaring. Personer som idag börjar närma sig medelåldern, växte upp under en tid när läskkonsumtionen ökade dramatiskt.

Det hade varit intressant att se en liknande studie där både sötade drycker och godis är inkluderate. I USA gör forskare ofta studier på läsk eftersom läsk är den viktigaste källan till socker i landet. Svenska forskare tenderar att hänga på den trenden. Men här i Sverige är godis ett större problem. Vi äter mest godis i hela världen. Frågan är hur alla godisfyllda påskägg nu har påverkat kärlen i våra hjärnor? Min gissning är att godis är precis lika illa som sockersötade drycker.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.