Inför min nästa bok kollade jag idag upp den totala sockerkonsumtionen i världen. På 1980-talet låg den på 90 miljoner ton. Idag på cirka 168 miljoner ton. Produktionen av high fructose corn syrup (HFCS) ligger på nästan 14 miljoner ton. Utöver det sötar industrin våra livsmedel med saker som invertsockersirap, melass, koncentrerad äpplejuice och koncentrerad druvjuice. Hur mycket sådant som går åt vet jag inte. Men om man delar 168+14 miljoner ton med 7 miljarder människor, blir det 26 kg per person och år. Nyligen menade WHO att vi skulle förbättra vår hälsa om vi minskade sockerkonsumtionen till max fem procent av våra kalorier. Det är 9 kg per person och år. Det finns en oro att vi inte ska kunna föda världens befolkning i framtiden. Om vi slutade överkonsumera socker, skulle vi frigöra ofattbart stora åkerarealer för produktion av mat som kan göra människokroppen gott istället. En tanke så här på lördagkvällen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.