Nu skriver Journal of the National Cancer Institute om att antalet fall av cancer beräknas öka dramatiskt i USA på grund av fetman: Cancer Risk: The Fat Tissue–BMI–Obesity Connection. När man diskuterar orsaken, landar misstankarna återigen på det söta blodet och de höga insulinnivåer som hör ihop med fetman. I artikeln refererar Niyati Parekh, från New York University, till en studie från 2013 som kopplar höga blodsockernivåer till en kraftigt ökad risk för cancer: Metabolic Dysregulation of the Insulin–Glucose Axis and Risk of Obesity-Related Cancers in the Framingham Heart Study-Offspring Cohort (1971–2008). En rubbad blodsockerreglering under 20 år eller mer hade ett samband med 57 procents högre risk att drabbas av cancer.

CBSNews har också rapporterat om en studie som kopplar cancer till stillasittande: Too much sitting may raise risk for certain cancers, study finds. Varför? Så här svarar en forskare: ”High blood sugar and high insulin is a clear sort of pathway to colon cancer, and we know from intervention studies that walking lowers insulin and getting up after meals lowers blood sugar compared to sitting,” said Colditz, who was not involved in the research.”

Den som äter mindre godis, glass, bullar, kakor, pasta, vitt ris, vitt bröd och andra snabba kolhydrater kommer också att sänka sitt blodsocker och sina insulinnivåer. Köpa en blodsockermätare och testa effekten. För många personer är den stor.

På URplay kan du titta på ett föredrag som handlar om de samband som läkare hittade mellan den västerländska kosten, fetma, diabetes och cancer under början av 1900-talet: I sockrets fotspår.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.