Borde vi kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes? I Ett sötare blod kan du läsa om att forskare under senare tid har hittat starka samband mellan metabolt syndrom, typ 2-diabetes och utvecklingen av demens. En dement hjärna reagerar till exempel sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin.

Bland bokens referenser finns en studie från Kungsholmen i Stockholm som visar att personer som lider av pre-diabetes eller diabetes får ett mycket snabbare förlopp av sin sjukdom. Tiden mellan en milt nedsatt kognitiv funktion till fullt utvecklad demens blir i median 1,8 år. För personer med en normal blodsockerreglering tar det istället 5 år. Det är en ganska stor skillnad.

Idag hittade jag en liknande studie som publicerades i mars. Inspirerade av bland annat Kungsholmenstudien undersökte amerikanska forskare inom Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative hur ett illa reglerat blodsocker påverkar demensutveckling. Slutsatsen är densamma: diabetes accelererar försämringen av den kognitiva förmågan. Här hittar du studien: Impaired glycemia increases disease progression in mild cognitive impairment.

Det skulle behövas en bra studie som undersöker om en lågkolhydratdiet, som sänker både blodsockret och insulinnivåerna i blodet, kan bromsa förödelsen av hjärnan. Förra året kom en studie som visade att en GI-diet med lite mättat fett skulle kunna hjälpa: Kosten kan ge effekt på risken för demens.

Här är ännu en bra studie som kopplar ett högt blodsocker till en ökad risk för demens: Ett sött blod återigen kopplat till demens.

Det är sån’t här som gör mig osugen på godis.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.