Idag skriver DN om en tydlig trend bland våra bebisar: de är allt större när de föds. Gravida kvinnor väger allt mer och det smittar av sig på barnen, vilket leder till en ökad risk för komplikationer under bland annat förlossningen.

Dessvärre stannar inte barnens höga tillväxttakt av när de har kommit ut ur magen. I min kommande bok, Det sötaste vi har, kommer du kunna läsa om de data som talar för att dagens barn växer snabbare än någon annan generation. När barn är runt 6-7 år gamla ska de normalt nå sitt lägsta BMI under livet. Detta kallas för adiposity rebound. Men nu kommer denna bmi-dal allt tidigare och detta är kopplat till en ökad risk för övervikt och fetma senare under livet. En tidig bmi-dal har också ett samband med en ökad risk för en tidig pubertet.

Historiskt höga nivåer av insulin i barnens blod

Forskare som jag har pratat med tror att orsaken är att våra barn har historiskt höga nivåer av insulin i sitt blod och att detta börjar redan i fosterstadiet. Att våra barn sedan får mer än en femtedel av sina kalorier från tillsatt socker kan förklara den fortsatt snabba tillväxten. Det blodsockersänkande hormonet insulin fungerar som en tillväxtfaktor. Dessutom slår insulin delvis ut ett slags tillväxtbroms, IGFBP-1, som vi har i kroppen. När bromsen lättar rullar tillväxten fortare.

En annan sak som forskningen nu pekar på är att om ett barn har fetma i övre tonåren kommer antalet fettceller att bli fler än normalt och det högre antalet hänger med barnet under resten av livet. Tydligen bestäms mängden fettcellerna någon gång i 20-årsåldern. Går vi upp i vikt efter detta blåser fettcellerna istället upp sig som ballonger. De verkar inte bli fler. Det har stamcellsforskare på KI visat.

En tidig pubertet är också kopplat till en ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes senare under livet. Det skriver bland annat den amerikanska diabetesorganisationen ADA om här: Early Puberty Linked to Higher Type 2 Diabetes Risk.

Om vi fortsätter så här kommer våra barn helt enkelt sluta som halvjätten Hagrid i Harry Potter.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.