Det sötaste_2Att skriva en bok är lite som att bestiga ett berg. Idag är toppen nådd! Helt sjukt. Min mans reaktion: jösses, vilken tjock bok du har skrivit (men den är inte så farligt tjock).

Den 1 oktober kommer Det sötaste vi har ut i bokhandeln. Redan den 24 september kan ni bloggläsare ladda ner den som e-bok härifrån. Alla besökare av bokmässan kommer också hitta boken i Natur & Kulturs monter. Det blir två mässföredrag: Torsdag 11.00-11.20 och Söndag 12.15-12.30 på det som kallas för Forskartorget.

Release på Nordiska museets sockerutställning

Den 22 oktober blir det release med ett längre föredrag på Nordiska museet i Stockholm. De öppnar en utställning om sockrets historia och hur vi blev sockerätare den 3 oktober. Från klockan 17 är det gratis inträde. Klockan 17.30 berättar utställningsproducenten Amanda Creutzer om själva utställningen i 20-25 minuter. Sedan håller jag låda i cirka 1,5 timmar med en liten paus. Kostnad: 120 kronor (20 kronor kommer att gå till välgörenhet).

Är du intresserad av att komma på det releasen? Mejla till Kristina Billow på Natur & Kultur. Hon skickar mer info när det närmar sig. Följ denna länk så hittar du hennes adress.

Om detta handlar Det sötaste vi har:

”Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inga djur som vi skulle ge den mat som vi ger våra barn. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och problem med magen.

I dag har 10–25 procent av alla barn oförklarliga magknip. I boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från levern till hjärnan och mikroberna i tarmarna. Hon visar hur de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, autism, adhd och en för tidig pubertet – går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv. I boken skriver hon också om sitt eget föräldraskap och den dagliga kampen att minska på allt sött.”

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.