På Andreas Eenfeldts blogg berättar Emmy Frisk 20 år i dag om hur hon efter åtta riktigt svåra år med epilepsi blev av med sina anfall på LCHF: ”Det absolut, helt utan tvekan, bästa beslutet jag har tagit” – Kostdoktorn.

När jag läser sådan här får jag ärligt talat lust att skrika: ”jävla vård.” Sedan får jag i samma andetag lust att nyansera mig eftersom vården ofta fungerar fantastiskt bra. Men när det kommer till kostbehandlingar befinner sig vården i något slags stenålderstadium. En strikt lågkolhydratkost är en vetenskapligt etablerad behandling mot epilepsi. Kosten är bevisat effektivDen hjälper inte alla, men den hjälper många. 

Ändå har denna unga tjej aldrig fått höra detta från sin läkare. Varför då? Hur kan det komma sig att hon upptäcker denna behandlingsform först när hon försöker gå ner i vikt? VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT REKOMMENDERA EN KOSTBEHANDLING?

I Det sötaste vi har berättar jag historien om hur strikt lågkolhydratdiet blev en etablerad behandling vid epilepsi. Det är inte tack vare forskarvärlden. Det är tack vare en Hollywoodregissör som också spred budskapet via en film med Meryl Streep: ”…first do no harm.”

Överlappar med autism och migrän

Epilepsi överlappar med både autism och migrän. Mycket talar för att en strikt lågkolhydratkost även kan hjälpa mot dessa problem. Det hjälper säkert inte alla, men om det hjälper några är oändligt mycket vunnet. 

Men detta är så klart bara indicier, som aldrig har utvärderats genom gedigen vetenskap.

Kostfonden ska bidra med förändring

Detta – mina vänner – är hela skälet till varför jag ville vara med och grunda Kostfonden. Jag vill vända den frustration och ilska jag känner när jag läser sådana här berättelser till något konstruktivt. Hollywoodregissörens forskningsstiftelse heter ”The Charlie Foundation”. Jag hoppas Kostfonden kan bli en systerorganisation som hjäler till att driva dessa frågor vidare. Men utan er kära läsare blir det inget. Vill ni vara med och vända skutan? Bli månadsgivare. Vi håller på att tillsätta vårt vetenskapliga råd. Snart kommer vi förhoppningsvis kunna presentera det.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.