Det är helt otroligt! Under sina första månader har Kostfonden dragit in närmare 200 000 kronor. Ett stort och varmt tack till er alla! Bara via julkort och julgåvor kom det in närmare 29 000 kronor.

De resurser vi får in under 2015 ska vi satsa på att dra igång studier kring typ 2-diabetes och irritable tarm, IBS. När det gäller typ 2-diabetes behöver studien pågå under många år. Den kommer att kosta så mycket att fonden inte kan finansiera forskningen i egen regi. Istället ska Kostfonden arbeta för att samla myndigheter, forskningsfinansiärer, arbetsgivarorganisationer, patientorganisationer med flera för finansiering. Vi ser det som en nationell angelägenhet att på ett vetenskapligt vis jämföra en lågkolhydratkost med en medelhavskost och/eller konventionell kost vid typ 2-diabetes. Genomförs en sådan studie kommer den sannolikt att få ett globalt genomslag. Läs mer i vår debattartikel i DN: Kostbehandlingar kan spara miljoner i diabetesvården.

800 månadsgivare kan leda till stora förändringar

För att fylla den kunskapslucka som fonden ser vid IBS, räcker det att studien pågår under några månader. Därför är den mycket billigare att genomföra. Vi beräknar att vi kan ha en utlysning kring IBS när vi har samlat in cirka 600 000 kronor. För att stärka fondens resurser planerar vi att kräva motfinansiering av de forskare som får medel. De kan exempelvis även få anslag från sina landsting. Det är vanligt att forskningsfonder jobbar så.

Sedan är målet att fonden ska fortsätta att fylla de kunskapsluckor som exempelvis finns vid migrän, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och fibromyalgi (för att nämna några). Blir vi 800 månadsgivare som ger 150 kronor i månaden var kommer Kostfonden att kunna starta ungefär en studie i halvåret. Om ännu fler hoppar på, kommer vi att kunna jobba i ännu snabbare takt och sprida information om de resultat som vi får fram.

Personer ska få de bästa råden i vården – inte via bloggar

Varför ska vi gemensamt satsa på detta då? För mig personligen handlar det om att människor ska få de bästa hälsoråden i vården. I dag upplever många att de får livsavgörande hjälp via bloggar och böcker, bland annat via Ett sötare blod. Jag blir glad varje gång någon berättar om sin förbättrade hälsa, men samtidigt blir jag beklämd. De ju inte via mig som journalist som människor ska få effektiva hälsoråd. Det är ju läkare, sköterskor och dietister som ska stå för dessa.

MEN. Ska vården kunna rekommendera en viss kostbehandling, krävs välgjorda vetenskapliga studier som bevisar effekter. Dessutom behöver vetenskapliga studier utreda biverkningar. En del personer får kramp i benen när de förändrar kosten, andra blir förstoppade. Hur vanliga är sådana problem? Hur ska de hanteras? Det är med kostbehandlingar som med läkemedel. En del får biverkningar, andra inte. Ska vården kunna rekommendera en viss kost, krävs mer kunskap.

Bli månadsgivare under januari – vinn en bok

Framsida Det sötaste vi har_mindreSå vill du vara med och förändra livet för miljontals människor? Bli i så fall månadsgivare till Kostfonden i dag. Bland er som anmäler er under januari månad kommer jag att lotta ut fem böcker. Den som vinner får välja mellan Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Om du har BankID kan du lätt bli månadsgivare via denna länk. Annars kan du ladda ner en blankett för autogiromedgivande via denna länk.Omslag illustration_jpg Fyll i, skriv ut och posta till den angivna adressen. Glöm inte att fylla i e-mejl så att vi lätt kan komma i kontakt med de som vinner.

Alla bidrag är välkomna! Små som stora. Bland er som redan har blivit månadsgivare tänker jag också lotta ut fem böcker. Ett stort tack för ert stöd!

Sist men inte minst vill jag säga att alla som jobbar med Kostfonden i dagsläget gör det ideellt. Vi har därför minimala omkostnader.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.