Unga kvinnor som får problem med ägglossningen – så kallat polycystiskt ovariesyndrom – får i dag hormonbehandling för att få igång mensen. En alldeles ny studie visar att även en lågkolhydratkost kan vara en effektiv behandling, som dessutom minskar den farlig insulinresistensen.

I dag skriver DN om Angela Engström som inte känner sig som en riktig kvinna. Sedan tonåren har hon haft problem med en oregelbunden mens och när hon var 18 år uteblev den helt. Hon fick diagnosen ”polycystiskt ovariesyndrom” eller PCOS. Det innebär att ägglossningen inte fungerar som den ska. Ofta beror detta på att kroppen har förlorat sin känslighet mot det blodsockersänkande hormonet insulin; nivåerna av insulin är alldeles för höga.

En ond cirkel som leder till viktuppgång

När jag skrev Ett sötare blod intervjuade jag en expert på Karolinska Sjukhuset kring detta. Hon beskrev hur insulin påverkar utsöndringen av manligt könshormon från äggstockarna. Höga insulinnivåer höjer bland annat nivåerna av fritt testosteron i kvinnokroppen och testosteron stör ägglossningen. Experten beskrev hur de höga halterna manligt könshormon ger en ökad hunger och ett större sockersug. Det i sin tur gör att den unga tjejen lätt går upp i vikt, vilket spär på insulinresistensen. Och det förvärrar allt. Det blir en ond cirkel som är svårt att bryta. Ofta får kvinnan problem att bli gravid.

Få ner insulinnivåerna är en nyckel

Experten menade att en nyckel är att få ner insulinnivåerna i de unga tjejernas blod. Det i sin tur minskar mängden fritt testosteron, vilket dämpar hungerkänslorna. Ungefär här i vårt samtal frågade jag om det inte möjligtvis skulle gå att nå detta mål genom att minska på mängden kolhydrater i kosten. Då sänker man effektivt och snabbt insulinnivåerna.

Experten spände ögonen i mig och sa: ”Du vet att det du säger nu är kontroversiellt va´.”

Lågkolhydratkost kan hjälpa mot PCOS

Kontroversiellt eller inte – nu visar en splitter ny studie att unga tjejer med PCOS kan minska sin insulinresistens genom en måttlig lågkolhydratkost: A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity in adults at risk of type 2 diabetes. Den måttliga lågkolhydratkosten är effektivare än den konventionella lågfettdieten. I en tidigare liknande studie blev också ett par av kvinnorna gravida när de åt en lågkolhydratkost: The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: A pilot study.

Hormonbehandling hjälper inte mot långsiktiga effekter

I DN berättar Angela Engström att hon fick en hormonbehandling mot problemen med ägglossningen. Men en hormonbehandling ställer inte allt till rätta. Den kickar mest bara igång ägglossningen. Kvinnor med PCOS – vilket är runt 10-15 procent av alla kvinnor – löper i längden en hög risk för typ 2-diabetes och för hjärt-kärlsjukdom. Sannolikt är det därför bättre med en kostomläggning som minskar insulinresistensen – oftast själva kärnan till problemet.

Detta är en av de kunskapsluckor som Kostfonden bör utreda i framtiden. Blir du månadsgivare under januari har du chans att vinna en bok. Det är otroligt viktigt att unga kvinnor som har problem med sin ägglossning får effektivast möjliga hjälp.

Tillägg: Via en kommentar nedan fick jag reda på att Blekinge Läns Tidning i dag berättar om en kvinna inte kunde bli gravid på grund av kraftig övervikt och PCOS. Eftersom chansen att bli gravid ökar om man går ner i vikt, genomgick hon en gastric bypass. Om du delar detta inlägg ökar du chansen att kvinnor som googlar PCOS ska få en träff. Förhoppningsvis får flera reda på att det finns andra vägar att testa innan de genomgår en så drastisk operation, som dessutom riskerar att ge livslånga men.  

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.