Våren 2013 introducerade den brittiska medicinreportern Michael Mosley 5:2 dieten i Sverige. Det är en form av periodisk fasta, där man äter extremt lite två av veckans dygn. Nu skriver New York Times om en studie på möss som visar att möss som har ett matuppehåll om minst tolv timmar per dygn är skyddade mot skräpmat: A 12-Hour Window for a Healthy Weight – NYTimes.com.
Mössen fick en kost som innehöll både socker och fett. En del fick äta när de ville under dygnet, andra hade olika långa matupphåll (15 timmar, 12 timmar och 9 timmar). De som fastade minst 12 timmar per dygn gick upp mindre i vikt, trots den dåliga maten, och var skyddade mot den rubbade ämnesomsättning som orsakar typ 2-diabetes. Ett matuppehåll om minst tolvtimmar innebär att den som äter ett kvällsmål vid klockan tio, tidigast får äta klockan tio morgonen efter.
Mindre viktuppgång på samma mängd kalorier
I studien åt de möss som fastade 15 timmar per dygn precis lika många kalorier som de möss som fick tillgång till mat 24 timmar per dygn, ändå gick de upp mindre i vikt, 21 procent jämfört 42 procent. Enligt det rådande kaloriparadigmet är detta omöjligt; enligt det ska en viss mängd kalorier leda till en viss viktuppgång. Men så enkel är inte kroppen.
Orsaken till att mössen kunde äta många kalorier, men ändå gå upp mindre i vikt, är sannolikt att deras kropp fick tid att bränna fett under matuppehållet. Jag har tidigare skrivit om att allting som skyddar mot typ 2-diabetes verkar ha en gemensam nämnare: att det drar igång fettförbränningen (Nyckeln till hälsa – se till att dra igång din fettförbränning). Där nämner jag två molekylära mästerdirigenter i cellen som slår om ämnesomsättningen från kolhydratförbränning till fettförbränning. En av dessa mästerdirigenter, PPARγ, nämner forskarna i den här nya studien. När mästerdirigenterna ställer in kroppen på fettförbränning, påverkas vilka slags fettceller vi får. Forskare skiljer på vitt och brunt fett. Det bruna fettet förbränner mer energi. De möss som fastar, får mer brunt fett. Detta är en sannolik förklaring till varför de bränner fler kalorier.
Du kan påverka din egen förbränning
En del tror att vi föds med en viss ämnesomsättning; att vissa av naturen har en högre förbränning och därför aldrig går upp i vikt. Men du kan påverka din egen förbränning genom vad och hur du äter. Periodisk fasta är ett sätt att dra upp förbränningen, att dra ner på kolhydraterna ett annat sätt. Ett tidigare inlägg om detta: Ingen kalori är den andra lik. Och skillnaderna är hyfsat stora.
Här hittar du studien som New York Times skriver om: Time-Restricted Feeding Is a Preventative and Therapeutic Intervention against Diverse Nutritional Challenges.
Ett tillägg: Jag vill poängtera att jag i och med detta inlägg ingalunda förespråkar en söt skräpkost, inte ens i kombo med fasta. Kroppen mår bäst på näringsrik och bra mat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Bernard Pranjko ∙ 19 januari, 2015 kl. 10:17
Undvika MSG GMO och liknande konstgjorda livsmedel
Begränsa stärkelse/socker (allt efter ålder,kön och aktivitet)
Naturliga fetter och måttligt mängd protein
Ökad fysisk aktivitet (inte nödvändigt för optimal hälsa)
Kalorierestriktion under dagen(14-12,16-8,20-4,5:2)
Fasta + junk food = skinny on obessity
Tack Ann för allt
≪ | ≫ |
Helena ∙ 19 januari, 2015 kl. 12:42
Som jag förstår av artikeln i New York Times så var själva ätfönstret nio, 12 eller 15 timmar långt, inte matuppehållet.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 januari, 2015 kl. 21:04
Det blir samma siffror. Den dag ätfönstret var 9 timmar hade man 15 timmar matuppehåll.
≪ | ≫ |
Nettan ∙ 19 januari, 2015 kl. 15:28
Det kanske ligger nåt i det gamla talesättet ”ät inte efter kl 18…”
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 januari, 2015 kl. 21:03
Ja, eller så ska man göra som sydeuropeerna och bara ta en slät kopp kaffe på morgonen…
≪ | ≫ |
Nettan ∙ 20 januari, 2015 kl. 10:01
Ja, det var en annan sak jag tänkte fråga. Är det ok att dricka under matuppehållet? Är det i så fall bara drycker utan energiinnehåll, t ex kaffe, vatten, te o s v. Antar att fettkaffe inte är ok för att få fördelarna med matuppehåll.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 januari, 2015 kl. 10:15
Ja, dricka bör man annars dör man! Fettkaffe (om du menar kaffe med kokosfett i), ger inget insulinpåslag. Det kan du sannolikt dricka utan att bryta fettförbränningen.
≪ | ≫ |
Patrik ∙ 20 januari, 2015 kl. 07:18
Intressant! Men jag vill kommentera det som står sist i artikeln
>> The clock starts, Dr. Panda says, with “that first cup of coffee with cream and sugar in the morning.”
Håller man sig till grädde/cream i kaffet utan socker så kan man förlänga fasteperioden till lunch. Då undviker man insulinpåslaget som avbryter.
≪ | ≫ |
10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag | Birgitta Höglunds mat ∙ 6 april, 2019 kl. 07:01
[…] här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli […]
≪ | ≫ |