Det var länge sedan nu, men igår var ”det farliga fettet” på löpsedeln igen. Aftonbladet skrev om en genomgång som publicerades i BMJ i förra veckan där forskare återigen kom till slutsatsen att mättat fett är neutralt för hjärtat. Du kan läsa artikeln om du har Aftonbladet Plus: Fritt fram att frossa i fett | Hälsa | Aftonbladet.
Slutsatsen i denna studie är den samma som forskare har dragit i tre tidigare liknande genomgångar av vetenskapen.
Men det har hänt fler saker i sommar. Så jag tycker att det är dags för en uppdatering kring det här med mättade fetter.
Även en gångomgång i juni
Genomgången som Aftonbladet refererar till är gjord på så kallade ”observationsstudier.” En bättre form av vetenskap, som kan påvisa orsakssamband, är ”randomiserade kontrollerade studier.” I juni publicerades en analys av sådana studier genomförd av Cochrane, en internationell organisation som är känd för sina högkvalitativa genomgångar av forskningen: Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease.
Genomgången är en uppdatering av en analys från 2012. Den analysen baserar Livsmedelsverket till stor del sina fortsatta varningar för mättat fett på. Jag har tidigare kritiserat den här på bloggen. Även uppdateringen har metodologiska svagheter. Forskarna bedömer också att resultaten vilar på vetenskap av ”moderate quality” vilket kan översättas till ”begränsad kvalitet.”
Cochranes uppdaterade slutsats är i alla fall att det saknas koppling mellan mättat fett, total dödligt och död i hjärt-kärlsjukdom. Att minska på mättat fett i maten leder alltså inte till ett längre liv. Däremot visar analysen att en reduktion av mättat fett kan minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom (ex. hjärtinfarkt och stroke) med 17 procent. I reella tal innebär det 138 färre fall per 10 000 invånare och år.
Rekommendationer om mer kolhydrater saknar grund
När forskarna detaljanalyserade alla data såg de att ett byte från mättat fett till mer kolhydrater eller protein saknar effekt. Kostrådet att dra ner på fett och lägga mer kolhydrater på tallriken saknar alltså helt grund. Det som kan ge effekt är att byta mättat fett mot fleromättade fetter (som exempelvis finns i fisk, nötter, linfrö och rapsolja). Det saknas bra studier på effekten av att byta mättat fett mot enkelomättat fett (som olivolja till stor del består av).
En uppdelning i män och kvinnor visar att effekten på hjärt-kärlsjukdom endast gäller män. Forskarna spekulerar i att detta kan bero på att man i studier av kvinnor har uppmanat dem att ersätta mättat fett med kolhydrater, vilket ju inte har någon effekt. Men det saknas alltså helt bevisning för att ge kvinnor rådet att undvika mättat fett. Livsmedelsverkets nuvarande kostråd, som ju gäller alla, baserar sig på antagandet att kvinnor fungerar som män.
Ingen effekt av ökad mängd fleromättat fett
Slutsatsen från Cochranes genomgång är alltså att män kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom om de byter mättat fett i kosten mot fleromättat, men bevisningen är av begränsad kvalitet. Ett annat sätt att granska den tesen är att tillsätta mer fleromättade fetter i kosten. Om fleromättade fetter, som omega-3 och omega-6, är bra för hjärtat bör ett extra tillskott leda till färre fall av hjärt-kärlsjukdom. Förra året gjorde forskare en genomgång av randomiserade kontrollerade studier som undersökte just detta, men slutsatsen är att en tillsats av dessa fetter verkar sakna effekt på hjärtat. Återigen finns metodologiska svagheter, men forskarna menar att rådet att ersätt mättade fetter med fleromättade fetter saknar klart stöd i vetenskapen.
SAMMANFATTNING: Min slutsats av denna uppdatering är att Livsmedelsverkets varningar för mättat fett fortsatt vilar på en extremt svajig vetenskap. Det finns absolut ingen bevisning för att vare sig kvinnor eller barn skulle må bra av detta. Det finns kanske en effekt för män, men det är högst osäkert.
Rådet att vi ska äta mindre mättat fett är däremot förknippat med en risk att vi börjar äta mer kolhydrater. Det visar forskningen tydligt är illa för oss. Det är otvetydigt bättre för hälsan att äta en fet gräddsås till maten, än en söt efterrätt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Tee ∙ 21 augusti, 2015 kl. 15:24
Det är kul att se att löpsedlarna i sverige tar upp sådana studier i alla fall. Här i brittiska tidningar, och allra helst i mitt egna facebookflöde, verkar folk bara bli exalterade när något rön kommer fram som INTE stödjer LCHF/paleo- teorier… Vet inte om det är pur lathet? Kanske är det lättare att sprida nyheter som betyder att man inte behöver förändra sin egen livsstil?
Så fort dessa artiklar sprids ser man direkt många kommentarer om hur man önskar att alla ”paleo/low-carb-fanatics should know some SCIENCE”. Blir förbannad när de helt klart inte har kollat själva. Och samtidigt extra övertygad om behovet av bra vetenskapskommunikatörer som dig själv!
http://teedags.blogspot.co.uk/2015/08/om-att-doma-ut-andra-genom-att-anvanda.html
≪ | ≫ |
Johan Wachtmeister ∙ 25 mars, 2020 kl. 08:37
Hej.
På slutet skriver du att risken är att vi äter mer kolhydrater o säger att forskningen tydligt visar detta. – vore intressant om du kunde lägga upp länk på studier som. Visar det
/ Jw
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 mars, 2020 kl. 09:02
Detta inlägg har många år på nacken nu. Nu skulle jag ha skrivit mer nyanserat att processade kolhydrater är värre för kroppen, framförallt socker. Här kan du läsa mer om det: https://science.sciencemag.org/content/362/6416/764
Här hittar du också en bra studie som visar att proportionerna mellan fett och kolhydrater inte spelar någon större roll. När vi tar bort socker, vetemjöl och transfetter, och äter mat lagad från grunden på naturliga råvaror så mår vi bättre: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2673150
Och här är ännu en intressant studie som visar att graden av processning av maten spelar stor roll för hälsan: https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-4131(19)30248-7.pdf
≪ | ≫ |