Kostfonden_RGBIdag är det precis ett år sedan som vi lanserade Kostfonden. Det känns helt fantastiskt; vi har redan kunnat dela ut vårt första anslag och är nu över 300 personer som bidrar till fonden varje vecka. Ett stort hurra till alla er och till alla ni som på annat vis har donerat till fonden.

För mig personligen känns Kostfonden dunderviktig. Jag kan gnälla mig blå och grön här på bloggen om att saker och ting är fel, men det kommer att förändra väldigt lite. En del personer kommer att hitta hit och kanske börja experimentera med sin kost själva. Det stora flertalet kommer dock att fortsätta lita på de illa grundade kostråd i de får vården.

Vi ska kunna lita på vården

Egentligen är det ju så det ska vara. Vi ska kunna lita på att vi får bästa möjliga råd när vi söker oss till vården. Målet med Kostfonden är att det i framtiden ska bli så, även när det gäller kosten. Det ska inte vara som nu, när personer desperat söker efter hjälp på internet eller i böcker eftersom de råd som de får i vården gör dem sjukare.

Det enda som kan förändra vården är stark vetenskap. Ett lysande exempel är den studie som nyligen genomfördes på små bebisar och jordnötter. Forskare i Storbritannien visade bortom all tvivel att de råd som har givits till föräldrar – att små barn ska undvika jordnötsprotein för att slippa allergi – är direkt skadliga. Det rådet har istället kraftigt ökat risken för allergi. Över en natt har denna studie förändrat allt. Runt om i världen ser allergiläkare nu över de rekommendationer som ges till föräldrar.

På samma vis kan välgjorda studier kring hur kosten påverkar cancer, demens, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, typ 1-diabetes, polycystiskt ovariesyndrom, gikt, akne, autism, migrän, ibs och många fler diagnoser, förändra allt den dag resultaten publiceras. Faktum är att välgjorda studier ofta får ett världsgenomslag. Och när New York Times skriver om något, får det nästan (i princip alltid) mycket större genomslag än när jag gnäller på den här bloggen.

Så det är dags för oss att sluta gnälla. Det är dags att förändra. Bli en av oss som är månadsgivare till Kostfonden. Det är så galet enkelt. Signera ett autogiro med BankID: Signera autogiro. Du kan också fylla i och skicka en blankett till oss: blankett. Vill du hellre lämna en engångsdonation hittar du bankgirot här: Lämna bidrag.

Ju fler vi är, desto större och bättre studier kan Kostfonden genomföra. Desto starkare blir också vår röst i den allmänna debatten. När det gäller sjukdomar som typ 1-diabetes, typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom kan vi faktiskt rädda liv. Många liv.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.