En viktig del av Smakäventyret är att avliva myten om en ”barnsmak.” Svenska restauranger har nästan alltid en speciell barnmeny: pannkaka, pasta med köttfärssås och hamburgare med pommes. Vi har en bild av att denna ”barnsmak” är naturlig – att alla barn gillar sådan mat. Så är det naturligtvis inte. Barn äter det som vi lär dem att äta. Inuiter förväntar sig att deras barn ska gilla fiskögon och valspäck. Så det äter barnen på Grönland. Vi förväntar oss att barn ska pasta med köttbullar. Så det gillar barnen här.

Nu har forskare i Danmark genomfört en gigantisk studie som bekräftar att smak är en vanesak. SVT skriver om studien: Barn kan lära sig tycka om all mat – Nyheter | SVT.seDen är genomförd på tusentals danska barn som har fått smaka och lukta på olika livsmedel, som koriander, rågbröd och vaniljglass. Ju vanare barnet var vid smaken, desto större chans att hade hen gillade den.

GinaJag tänkte på detta nyligen när jag tittade på ett teveprogram där Gina Dirawi besökte en samisk tjej. För den samiska tjejen var det naturligt att ha en hink med renblod i köket. Det var det inte för Gina. Tankeväckande program. Titta på det: Ginas värld.

OCH. Det är inte bara smak som är en vanesak, utan även olika konsistens på mat. Det krävs träning för att gilla till exempel en torr äggula. Så det så.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.