salmiak2

Lycka! Nyligen var jag på Lakritsroten här i Stockholm för att bunkra lakritspastiller (rålakrits – inget socker) och hittade riktigt SALMIAKSALT. Jag minns vår första kemilektion i åttan. Vi fick smaka på två saker: citronsyra och salmiak. Sedan dess glömmer jag aldrig att det egentligen är ammoniumklorid (NH4Cl). Och nu har jag en helt egen burk i mitt skafferi. Till er som också älskar (och saknar) saltlakrits – här är receptet som kan ersätta alla djungelvrål i hela världen.

salmiak1

Bästa saltlakritsgodiset (typ knappt något socker alls)

  • 100 g mörk choklad 85 procent
  • 50 g kokosfett (ekologiskt utan smak)
  • 0,5 dl grädde
  • en äggula
  • 3 tsk äkta lakritspulver
  • 0,5 tsk salmiaksalt

Smält choklad och kokosfett på låg värme i mikron (ta det lugnt med chokladen, den blir lätt grynig). Rör i grädde, äggula, lakrits och salmiak. Häll upp i knäck- eller ischokladformar. Ställ kallt tills det stelnar.

SMAKA OCH KÄNN LYCKA.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Följ mig på Facebook eller Twitter