Många nyblivna föräldrar känner en osäkerhet inför att vad deras bebisar kan äta. Nyligen frågade en förälder mig om hon kan ha kokosmjölk i maten. Jag var likadan själv. Är ägg okej? Kan hon äta fisk? Tar hon skada av oliver?

Under researcharbetet med Smakäventyret insåg jag hur industrin förstärker denna osunda rädsla hos oss föräldrar. Deras marknadsföringstexter är proppade med finstilta pikar som underminerar vårt självförtroende och får oss att tro att industrins mat är bättre än den vi kan laga själva. Nyligen hittade jag ett praktexempel på detta: Néstels Barnmatskollen, ett slags frågesport där föräldrar ska testa sina kunskaper om bebisar och mat. Nestlé menar att det finns så många teorier om barn och mat, men genom dem ska du få reda på vad som är ”fakta.”

Hur Nestlé fångar föräldrar i sitt nät

Redan vid andra frågan sår de ett frö som ska få osäkerheten att gro. Frågan lyder: Vid ungefär vilken ålder är ett barns matsmältningssystem fullt utvecklat?

Deras ”rätta” svar är: Matsmältningssystemet hos ditt barn är färdigutvecklat vid 24 månader, därför är det viktigt att veta vad som passar för barn att äta under hela den här tiden.

Det är ett så skönt insinuant svar. Nestlé kunde istället ha berätta för föräldrar att bebisar kan äta nästan allt, trots att deras tarmar inte är fullt utvecklade. Det är bara en handfull saker som de behöver undvika. Du hittar dem på Livsmedelsverkets hemsida: Är det något som barn under ett år ska undvika?

Akta dig för ”giftfällan”

Vid fråga 17 slänger Nestlé ut nästa lilla krok: Hur många tester utför Nestlé på sin barnmat, i genomsnitt?

Svar: 100 stycken.

Som osäker förälder kommer du genast börja undra vad alla dessa hundra tester innebär – och hur många gör du själv när du lagar mat? Du smakar på maten och kollar att den är lagom varm. Det är två tester. Vilka 98 andra tester har du missat? Hur påverkar det din bebis?

Vid fråga 19 förstärker Nestlé sedan din känsla av otillräcklighet: Är grönsaker från butiken inte lika nyttiga som de i barnmat?

Svar: De kan vara lika nyttiga, men de har inte genomgått kontroller för barnmat gällande pesticidrester o. dyl.

Aha, kommer du att tänka. Det är detta som alla de hundra testerna handlade om. De har kollat så att maten är fri från bekämpningsmedel, tungmetaller och andra gifter.

Ungefär här har sannolikt många föräldrar fastnat i industrins nät. För du som enskild förälder kan aldrig göra dessa hundra tester.

Du kan också ha koll på gifterna

Om Nestlés mål med barnmatskollen hade varit att leverera fakta till föräldrar, hade de kunnat informera om hur man gör för att hitta råvaror fria från bekämpningsmedel. Knepet är väldigt enkelt: köp mat som är producerad i Sverige eller Norden. Livsmedelsverkets kontroller visar att 75 procent av de svenskodlade grönsakerna i princip är helt fria från bekämpningsmedel. De har inga mätbara rester i sig. Väljer man ekologiskt är man än mer på den säkra sidan. (Kommer skriva mer om detta i ett senare inlägg eftersom barnmatsindustrin ofta anspelar på gifter i maten i sin marknadsföring.)

Till alla nyblivna föräldrar vill jag säga: den mat du lagar är bättre än barnmatsburkarna. Din bebis behöver träna sina smaklökar och få uppleva känslan av olika konsistens i munnen. Det är lika viktigt som att få öva på att krypa eller gå. Om din rädsla styr dig att köpa barnmatsburkar, pulvergröt och välling, finns en risk att ditt barn missar att lär sig gilla riktigt mat. Rusta dig med kunskap och se till att syna industrins all insinuanta marknadsföringsknep!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.