Det är roligt att jämföra kostråd i olika länder, speciellt kostråd till bebisar. Olika idéer frodas i olika delar av världen. I Italien får exempelvis föräldrar rådet att ge sina småttingar parmesanost, eftersom proteinet i den lagrade osten är så lättsmält. Här skulle många bvc-sköterskor få en rynka mellan ögonen om föräldrar berättade att de alltid mixade så salt ost i maten.

Föräldrar i Sverige får istället strikta tillsägelser om att de måste ge sina bebisar järnberikad välling och pulvergröt, detta för att man menar att bebisar annars löper en risk att få järnbrist. Livsmedelsverket skriver till exempel: ”Det är svårt att nå upp till det rekommenderade järnintaget utan att använda järnberikade produkter.”

Järnrikt sköldpaddskött rekommenderas

Sådana idéer har man inte i delstaten Queensland i Australien. Där får istället föräldrar veta hur viktigt det är att ge små bebisar järnrik mat, framförallt rött kött. Bilden nedan är från en informationsbroschyr riktad till föräldrar i Queensland:

järnrik mat för barn

Som du ser finns det rikligt med järn i: nöt, lamm, fläsk, vilt, fisk, kyckling, lever, SKÖLDPADDA OCH DUGONG (ett havslevande däggdjur).

Både sköldpadda och dugong är utrotningshotade djur, så utifrån en etisk synvinkel kan rådet kritiseras. Men det ger perspektiv på våra svenska pulverprodukter. Att bebisar måste äta välling och industrigröt är alls inte sant. Det finns många andra källor till järn.

Vill tacka dietisten Jenny Levin för tipset. Du kan läsa mer om henne och hur hon lärde sin son Lorens äta riktig mat i Smakäventyret

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.