Det populärvetenskapliga magasinet New Scientist skriver nu om varför en extrem lågkolhydratkost, en så kallad ketogen kost, hjälper mot epilepsi: How high-fat ketogenic diet acts on the brain to help epilepsy | New Scientist. Ett kapitel i Det sötaste vi har handlar om barn, hjärnan och kosten. Där kan du läsa om de många hypoteser som kan förklara varför hjärnan lugnas av en strikt lågkolhydratkost. En del forskare menar till exempel att ämnesomsättningen styrs om så att mer GABA formas, en substans som dämpar nervcellernas aktivitet.

New Scientist berättar att forskare nu menar att en speciell fettsyra, kaprinsyra, hämmar anfallen. Kaprinsyra formas när kroppen börjar bränna fett istället för kolhydrater. Citat:

Now laboratory tests using frog cells have shown that decanoic acid directly binds to a molecule that is found on the surface of brain cells and is known to be involved in spreading electrical impulses between different neurons. When decanoic acid binds to it, it reduces the flow of electrical current into the cell via this molecule. “It reduces the chance of a neuron firing,” says Robin Williams of Royal Holloway, University of London.”

Det finns rikligt med kaprinsyra i bland annat kokosfett. Forskare ska nu undersöka om personer med epilepsi kan bli hjälpta av ett tillskott av kaprinsyra i kosten. För att få effekt på sjukdomen äter vissa barn idag en väldigt extrem lågkolhydratkost där 75-90 procent av energin kommer från fett. En del tappar håret eftersom kosten blir enformig och näringsfattig. Med ett tillskott av kaprinsyra kan det finns mer utrymme att äta grönsaker och annan mat som innehåller andra vitaminer i än de som finns i fettrik mat.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.