PJ_insulinIdag berättade Peter Jihde om hur det är att ha typ 1-diabetes på Nyhetsmorgon. Titta klockan 10.15. Samtidigt sparkar Kostfonden igång ett samarbete med honom. Under 2016 kommer vi gemensamt att samla in pengar till en studie som ska utvärdera hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret vid en låg och jämn nivå vid typ 1-diabetes.

Det känns faktiskt smått overkligt. För 1,5 år sedan grundade vi Kostfonden, med en liten förhoppning att kunna åstadkomma bättre vetenskap på kostområdet. Tack vare alla fina människor som har donerat pengar till fonden, kunde vi inom loppet av bara ett år finansiera vår första studie: en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS. Kostfonden satsade 600 000 kronor och Skandias forskningsfond bidrog med närmare 2 miljoner. För varje 100 kronor ni har stöttat oss med, har alltså totalt 400 kronor gått till kostforskning.

Nu är vårt mål att göra samma sak med typ 1-diabetes. En stor och välgjord studie som utvärderar blodsockerstabiliserande kostbehandlingar vid typ 1-diabetes kan förlänga livet på alla de 70 000 personer i Sverige som har sjukdomen. Marie Nehagens bortgång är en viktig orsak till varför Kostfonden satsar på typ 1-diabetes just nu: Typ 1-diabetes – vårdens gissningar kan orsaka tidig död. Hon avled endast 38 år gammal, eftersom hennes njurar hade tagit för stor skada av sjukdomen. Ett högt blodsocker ledde hennes fall till en alldeles för tidig död.

Kära bloggläsare, arbetet med Kostfonden har aldrig känts viktigare än nu. Stöd fonden. Ge en donation, julgåva eller – ännu hellre – bli månadsgivare så att vi kan bedriva det långsiktiga arbete som krävs för att stärka kostens roll i vården!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.