För ett år sedan skrev jag om en spännande brittisk studie som visar att bebisar som får äta jordnötsprotein* skyddas från att utveckla allergi. Effekten var kraftig. Studien visar att tidigare råd om att bebisar ska undvika allergiframkallande mat sannolikt har varit direkt skadliga.

Nu har forskarna följt de barn som deltog i jordnötsstudien under ytterligare ett år, då de fick undvika att äta jordnötter. Forskarna var nyfikna på om de då skulle utveckla allergi, men den skyddande effekten av att äta jordnötter tidigt under barndomen verkar vara bestående. Läs mer på BBC:s sajt: Peanut allergy theory backed up by new research – BBC News.

I Smakäventyret kan du läsa hela historien bakom jordnötsstudien. Det började med att man upptäckte att barn i Israel hade mycket mindre jordnötsallergi än barn med judisk bakgrund som bodde i London. Varför? Jo, i Israel får nästan alla barn ett ostbågsliknande snacks som innehåller jordnötter…

Forskare tror nu att bebisar utvecklar allergi om de andas in damm från mat eller om dammet kommer in i kroppen via ett eksem. Får barnen däremot äta maten verkar de kunna utveckla tolerans. Forskning pågår för att ta reda på om detta även gäller annan allergiframkallande mat som fisk och ägg. Otroligt spännande!

*Bebisar ska aldrig äta hela jordnötter, men jordnötssmör går bra.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.