Ännu en studie kopplar nu konsumtion av feta mjölkprodukter till en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes: Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts.

Forskare har analyserat blodet från över 3300 vuxna personer som ingår i de amerikanska studierna Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-Up Study. Resultaten visar att en hög halt av fettsyror från feta mjölkprodukter i blodet är kopplat till cirka 40 procents lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.

När forskare förra året analyserade data från Malmö Kost Cancer-studien fick de liknande resultat: Grädde och fet mjölk kopplat till skydd mot diabetes.

Fet mjölk kopplat till lägre vikt

En uppsjö studier visar även på ett samband mellan fet mjölk och lägre vikt, bland annat denna avhandling från Sahlgrenska: Barn som ofta dricker fet mjölk väger mindre.

Jag undrar hur länge det kommer att dröja innan Livsmedelsverket inser att varningar för mättat fett förstärker diabetesepidemin. Myndighetens kostråd styr vilken mat som Sveriges två miljoner barn och ungdomar får i skola och förskola. I den katastrofala situation som nu råder – där runt ett av fem barn har övervikt – är det viktigt att myndigheten inte förstärker problemet.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.