Det börjar gå åt pipan med barns tänder igen. Här i Sverige är bra tandhälsa en klassfråga. I Liverpool är de så illa ställt i barnens munnar att staden har dragit igång en kampanj (ovan) där de visar hur mycket socker det är i olika drycker. BBC skriver om satsningen: Soft drinks named in Liverpool tooth decay battle

När jag såg kampanjen fick jag en deja vu från Nordiska museets sockerutställning. Affischen nedan utvecklades av svenska myndigheter efter att forskare hade bevisat att socker förstör tänderna genom de så kallade Vipeholmsexperimenten (lyssna på radiodokumentären, den är lysande bra).

Pelle snusk

Så ser ruttna tänder ut på affischer. Om ni undrar hur barnen har det i verkligheten, ser det ut så här:

Jämför de tänderna med Bäckaskogkvinnans tänder (Sveriges äldsta skelett):

Bäckaskogskvinnan copy

Betänk att denna kvinna – som levde som jägare och samlare – aldrig hade en tandborste under sin livstid. Hennes tänder är typ 9000 år gamla ändå är de helare än tänderna ovan som bara har några år på nacken. Det säger en del om hur vitt raffinerat socker påverkar oss.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.