Gissa om jag blev varm om hjärtat häromdagen. Sofi Hermanson skickade bilden nedan på Dag, 6 månader, och skrev: Jag vill tacka så enormt mycket för dina böcker! Vi började det stora smakäventyret för två månader sedan och heja-heja vad bra det går!
Vilken sötnos! Jag blir så glad. Bebisar älskar ju att utforska världen – klart att de ska få utforska vitkål också. Varken jag eller min man hade en aning om hur viktigt det är att bebisar – som Dag – smaktränas under första året. Det är orsaken till varför jag skrev Smakäventyret. Nu lyfter även British Nutrion Foundation bebisars smakträning i en forskningsrapport. Bebisar behöver få riktigt mat, och riktiga grönsaker, redan från början.
Grönsaker först, ofta och i variation
I rapporten citerar forskaren Lucy Chambers en ny studie som har kommit efter att jag skrev Smakäventyret. Föräldrar till 4-6 månader gamla bebisar från Storbritannien, Grekland och Portugal delades in i två grupper. En grupp fick följa landets traditionella rekommendationer för matintroduktion, den andra gruppen fick rådet att ge bebisarna fem olika grönsaker under de första femton dagarna. De gav en grönsak per dag och lät grönsakerna återkomma.
Efter en månad mätte forskarna vad bebisarna tyckte om en ny grönsak, som de aldrig tidigare hade smakat. I Storbritannien var det stor skillnad mellan grupperna. De bebisar som hade fått öva sig att äta grönsaker åt dubbelt så mycket av den nya grönsaken, i jämförelse med de barn som hade fått en vanlig matintroduktion.
I Grekland och Portugal såg forskarna dock ingen skillnad mellan grupperna, vilket skulle kunna förklaras av att föräldrar i dessa länder har som vana att ge bebisar grönsaker redan från början. I Storbritannien får bebisar ofta frukt, bröd eller annan spannmålsbaserad mat som sina första smakportioner.
Den brittiska rapportens slutsats är att bebisar ska introduceras till grönsaker på följande vis: Grönsaker först, ofta och i variation.
Hela bitar mat är viktigt
Det är också viktigt att bebisar får gnaga på hela bitar för att lära sig konsistensen av olika mat (en stora bit vitkål är ett utmärkt exempel). Grönsakssmakerna behöver också vara rena. Klämmisar där grönsaker och frukt blandas till en söt puré kommer inte hjälpa bebisen att lära sig äta riktig mat. Så här kan en tallrik bebismat istället se ut:
Är du rädd att bebisen ska sätta i halsen, läs detta: Föräldrars rädslor kan hämma bebisars ätande.
Igår skrev DN om äldre barn som inte vill äta. Många föräldrar blir frustrerade när barnen vägrar äta mat som är nyttig för kroppen. Lär vi bebisar äta riktig mat från början, minskar vi risken för strul vid matbordet även när barnen blir lite äldre.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elin ∙ 20 maj, 2016 kl. 19:57
Med första barnet, pojken, gjorde jag allt ’som man ska’. Välling, pulvergröt, barnmatsburkar. Med andra barnet, flickan, iddes jag inte. Hon fick äta samma mat som resten av familjen, välling gillade hon inte. Och idag, 8-9 år senare? Kan vara en tillfällighet men hon är alltid mer nyfiken på ny mat, även vegetarisk, medan storebror rynkar på näsan åt allt som inte smakar halvfabrikat. Det är jobbigt både för honom och hans föräldrar, känns som att lillasyster fick försprång i smakupplevelser och det är jättesvårt att komma ifatt som tioåring.
≪ | ≫ |
Ami Hansson Cooper ∙ 5 oktober, 2016 kl. 11:56
Mina stora barn fick välling, gröt mm som små, Vi hade alltid mycket grönsaker och idag när de är vuxna äter de ganska bra med grönt. Den lilla (snart 7) började med avocado och annat grön, aldrig välling och bara havregrynsgröt. Hon har ätit bra med grönt fram till för några månader sedan. Nu vill hon inte ha grönsaker alls. Så det kanske handlar om barnets disposition också. Man kan bara fortsäta att erbjuda grönt, gärna först, och hoppas att det skilnker ner lite grand.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 oktober, 2016 kl. 07:02
Absolut. Men om vi ger bra mat från början ökar chansen att de ska fortsätta gilla maten. På gruppnivå gäller detta men det finns individuella skillnader.
≪ | ≫ |