Ett stort grattis till alla konsumenter i USA!!! De kommer nu att få reda på hur mycket tillsatt socker det finns i deras mat. Food and Drug Administration skickade ut en pressrelease om förändringen i fredags: FDA modernizes Nutrition Facts label for packaged foodsDe skriver att de gör förändringen: ”… to help consumers know how much sugar has been added to the product. It is difficult to meet nutrient needs while staying within calorie limits if you consume more than 10 percent of your total daily calories from added sugars, and this is consistent with the scientific evidence supporting the 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans.”

FDA ändring av märkning

En eloge till FDA som vill hjälpa landets konsumenter.

Förvirrande märkning i Sverige

Här i Sverige rekommenderar Livsmedelsverket också att vi äter maximalt 10 energiprocent tillsatt socker. Problemet är att det är omöjligt för oss att veta när den gränsen är överskriden. På våra livsmedel anges bara mängden ”sockerarter” i näringsdeklarationen, vilket inkluderar allt från naturligt socker i frukt, grönsaker och mjölk, till sackaros (vitt socker), glukossirap och glukos-fruktossirap. Här är ett exempel:

ica ketchupIca Basic Ketchup består till 42 procent av tomatpuré. Tredje ingrediens är glukos-fruktossirap och sjätte ingrediens är socker. Totalt innehåller ketchupen 12 gram sockerarter per 100 gram. 
tomatpuré kung markatta

Kung Markattas tomatpuré består helt och hållet av tomater, och innehåller 12,2 gram sockerarter per 100 gram.

Dessa två tomatlivsmedel innehåller alltså i princip lika mycket ”sockerarter”, men i tomatpurén kommer allt socker från tomaterna. Det är naturligt socker. I Icas Basic Ketchup är en stor andel av sockret tillsatt, men konsumenten har ingen aning om hur mycket. För att få reda på det behöver konsumenten ringa Ica (och vem har tid med det?)

Tillsatt socker = kalorier utan näring

Spelar det då någon roll om det är naturligt socker eller tillsatt socker vi äter? Ja, det gör det. När vi äter tomater, frukt och grönt får vi visserligen i oss socker, men också vitaminer, fibrer och antioxidanter som hjälper kroppen att bryta ner sockret. Tillsatt socker är däremot helt fritt från näring; varje kalori från tillsatt socker är en tom kalori. Den är faktiskt så tom att det blir ett eko om man ropar på den.

Avslag för riksdagsmotion om märkning av tillsatt socker

Nyligen lade två riksdagsledamöter från Miljöpartiet en motion om att även svenska livsmedel ska märkas med mängden tillsatt socker. Jag skrev om detta i januari och bad er läsare att dela inlägget för att visa er stöd. Det är mitt mest spridda blogginlägg någonsin, men det räckte dessvärre inte som merit för riksdagen. Motionen har röstats ner (grrr).

Självklart borde Livsmedelsverket ta tag i detta. Om de ger oss kostråd behöver de också möjliggöra för oss att följa dem. Man ska inte behöva sitta i timslånga telefonsamtal med livsmedelsproducenter för att bibehålla sin hälsa.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.