Det är första dagen på jobbet efter semestern och för första gången på länge har jag längtat efter en jacka. Vad är det som händer? Ska det bli höst redan i augusti?

Har dock en uppmuntrande nyhet som kan värma i kyliga höstvindar. Adlibris har superpris på både Smakäventyret – att lära små barn äta mat och Det sötaste vi har – om socker och växande kropparDe säljer böckerna för 99 kronor styck. Billigare än så blir det inte. Shoppa julklappar redan nu vettja!

Aldrig har hallonen smakat så gott

Sedan måste jag dela med mig av ett av sommarens absolut bästa smakminnen: nyplockade hallon med syrad grädde.

syrad grädde

Om jag ser lite trött ut på bilden, har det sin förklaring. Dagen började egentligen bra. Jag klädde mig i en nässelskyddande mundering och gav mig ut i snåren för att plocka lite skogshallon. Sedan – av någon anledning – började jag och min man resonera om varför brunnsvattnet hade börjat lukta så illa. Handlingskraftigt lyfte han på brunnslocket och kikade ner i mörkret. Där, cirka fyra meter ner på vattnets svarta yta, syntes de tydliga konturerna av en simmande – och rätt stor – orm.

Kan ormar säga tack?

Det var en upptäckt som tog några minuter att smälta. Med hjälp av en mycket lång pinne lyckades vi peta ner ormen i en hink. Gissa om vi blev lättade när vi hissade upp den och såg de gula prickarna bakom öronen? Den rätt medtagna snoken tittade ett tag på oss innan den ringlade iväg. Jag tror att den sa tack, men eftersom jag inte är någon ormviskare kan jag inte säga säkert.

Sedan fiskade vi upp en död och uppsvullen mus (jo, jag mår fortfarande illa när jag tänker på den) innan vi pumpade ur allt vatten och upptäckte ännu en orm på brunnens botten (bara skinnet kvar). Efter det bekämpade vi ett getingbo i det lilla pumphuset och konstaterade att det är skönt att bo i en lägenhet till vardags.

Det är i ljuset av allt detta som du ska se bilden ovan. Vi pustade ut med de nyplockade hallonen, en perfekt mogen mango och syrad grädde från Löts gårdsmejeri i Östergötland. Sällan har något smakat så gott.

Jag skrev om Löts gårdsmejeri här på bloggen förra året. Deras smör är i världsklass, och den syrade grädden var inget annat än gudomlig. En smaksensation. Om du någon gång råkar befinna dig  strax söder om Linköping måste du besöka det lilla mejeriet. Det är en underbar upplevelse.

Hur det gick med brunnen? Jo, nu smakar vattnet okej igen. Vi (eller vi och vi, min man…) lagade den trasiga cementringen runt brunnen – så nu kan skogens alla djur helt säkert passera utan att drunkna i vårt dricksvatten. Jag gissar att det är en lättnad för dem.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.