Läskkonsumtionen i Berkeley i Kalifornien har minskat med 21 procent sedan en läskskatt infördes. Det visar en ny studie som SVT skriver om: Amerikansk läskskatt fungerar.

Ska Sverige införa sockerskatt?

Intressant, tycker jag. Under sommaren har en eventuell svensk sockerskatt debatterats mycket. Förespråkare är bland annat Göran Greider, en rad tandvårdschefer, forskare och läkare, medan en måltidsprofessor menar att det skulle skapa ett onödigt moraliserade.

Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, tycker att vi ska drämma till med en stor fet sockerskatt och använda de pengarna för att minska hälsoklyftorna mellan fattiga och rika områden i Sverige. Samtidigt skriver hon att Norges sockerskatt inte verkar ha någon nämnvärd effekt på sockerkonsumtionen.

Ska vi införa en sockerskatt för Norges skull…

Kanske skulle Norges sockerskatt få bättre effekt om även vi i Sverige hade en? Enligt min morbror, som bor på gränsen till Norge, har nämligen den norska sockerskatten en STOR effekt på gränshandeln. Lilla Charlottenberg har 2215 invånare, ändå lär de ha den butik i landet där det pantas mest läskburkar. Där finns även världens största godisbutik. Företaget Gottebiten har butiker längs med hela gränsen och omsatte år 2015 en bra bit över en miljard kronor (1 139 252 000 kronor, för att vara exakt). Vinsten var över 94 miljoner kronor.

Så kanske bör vi införa en sockerskatt för Norges skull – så att norrmännen börjar köpa godis i sitt eget land? De måste precis som Saudiarabien känna en oro inför framtiden. Saudiarabien införde enligt Veckans Affärer nyligen en sockerskatt, för att minska oljeberoendet.

…eller kanske för barnens skull?

Argumenten för och emot en sockerskatt är många och olika. Jag vet bara en sak: vi lever i ett land där fetmaepidemin har gått så långt att barn behöver fetmaopereras. Då är det dags att göra något åt saken. Samma arsenal av insatser som man använde för att få ner tobakskonsumtionen kommer att krävas för att få ner sockerkonsumtionen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.