I höstas fick jag ett telefonsamtal från Fredrik Söderlund, yrkesmilitär i Linköping. Han kom med goda nyheter: tillsammans med Patrik Olsson, som driver Smarta Diabetiker, ville han springa ett Tough Vikinglopp för att skapa uppmärksamhet kring Kostfondens satsning på typ 1-diabetes. Tough Viking? Jag hade ingen aning om vad det var, så bild-googlade och blev smått chockad. Herregud! Sedan blev jag grymt rörd.

Hon dog i förtid av höga blodsocker

Till saken hör att Patrik är blind. Utan att se någonting kommer han klättra över svinhöga hinder, dyka ner i iskalla bassänger och kräla under taggtråd i lera. Allt för att uppmärksamma Kostfondens studie på typ 1-diabetes.

Första gången Patrik fick mina ögon att tåras var när han kom fram efter ett föredrag på biblioteket i Veberöd. Han hade med sig en hund – och det är ju lite ovanligt på ett bibliotek. Jag undrade vem han var. Det visade sig att han hade varit Marie Nehagens pojkvän.

När jag förstod det hade jag svårt att hålla tårarna tillbaka. Marie Nehagen gick bort i augusti 2015. Jag märkte det eftersom det plötsligt började strömma in minnesgåvor till Kostfonden. Marie, som varit med och grundat Smarta Diabetikerhade typ 1-diabetes. Hennes njurar tog så stor skada av de höga blodsocker hon hade haft under livet att de slutade att fungera. Hon fick en njurtransplantation, men överlevde inte. Hon blev 38 år gammal.

Marie Nehagens historia berörde mig djup. Den fick mig att prata med Kostfondens vetenskapliga råd om att vi borde satsa på kost vid typ 1-diabetes. Rådet var inte särskilt svårövertalat. En statlig expertgrupp har konstaterat att det råder ”en uppenbar brist på studier” inom området. Så i rungande enighet tog vi förra våren beslutet att satsa på typ 1-diabetes.

Blind på grund av ineffektiva kostråd

Tillbaka till Veberöd. När jag hade samlat mig lite efter att ha insett att Patrik hade varit Maries pojkvän, frågade jag om han hade blivit blind av sin sjukdom. Nej, sa han. Jag har blivit blind av alla de kolhydrater som jag har ätit under livet. 

Om Marie och Patrik hade fått effektivare kostråd som typ 1-diabetiker hade Marie levt och Patrik hade kunnat se.

Läs den meningen igen.

I Veberöd höll Patrik fram sin blodsockermätare. För att unvika att dö i förtid har han lagt om sin kost. Numera äter han en lågkolhydrakost med mycket bönor i. Hans blodsocker ligger, tack vare detta, i princip lika jämt och stabilt som mitt.

Fira, njut och stöd en livsviktig studie

Den 13 maj ska alltså Fredrik och Patrik – de underbara godingarna – springa Tough Vikingloppet på Stockholms Stadion (iförda tröjor där Fredrik strukit fast Kostfondens logotyp – så coola!)

Och vet ni vad. Efter loppet blir det PARTY!!! Smarta Diabetiker ordnar en välgörenhetstillställning för oss alla i Kvänum köks vackra lokaler på Östermalm.

Det blir välgörenhet för er och mig eftersom vi får möjlighet att smaka ett av världens godaste smör. Det tillverkas av Löt Gårdsmejeri och levereras bland annat till Noma i Köpenhamn – en restaurang i yppersta världsklass.

Vi kommer också att få dricka bubbel och smaka på: Toscanas bästa ekologiska olivolja, delikatesser från Sofias Garden och snittar på Huså bröds fröknäcke.

Sedan ska vi mingla med Patrik och Fredrik (jag ska klämma ur dem varje detalj om loppet) och Patrik kommer, tillsammans med Lars Erik Litsfeldt, att berättar lite om deras nyutkomna gemensamma bok: Låt bönor förändra ditt liv.

Tillställningen är också välgörenhet för Kostfonden. ALLT ÖVERSKOTT GÅR TILL FORSKNINGEN (och det kommer sannolikt bli en bra slant eftersom lokalen är gratis, alla jobbar gratis, och dessutom är allt som serveras helt eller delvis sponsrat av leverantörerna). Så kom och fira!  Det kostar 150 kronor för månadsgivare till Kostfonden, och 250 kronor för alla andra. Du köper din biljett här: Biljett. Mer info om kalaset hittar du här.

Jag ser så enormt mycket fram emot detta! Patrik och Fredrik startar klockan 14:30 på stadion. Sedan bär det iväg ut i Lill-Jansskogen. Du hittar banskissen här. Kom dit så hejar vi ihop!!!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.