Vilken underbar dag att vakna till. Härliga vårsol! Perfekt väder för dagens Tough Vikinglopp. Men vet ni vad. Solkrämen lämnar jag hemma. Eller, för att vara ärlig, den solkräm jag har i badrumsskåpet borde ha slängts bort för länge sedan. Den är från typ Hedenhös tid och används knappt alls längre i denna familj.

Granskning i SvD av solkrämer

Vårsolen till ära påbörjar Ulla Karlsson-Ottosson och jag en gransknings av solkrämer och solskyddsråd i SvD. Ulla är en grymt kunnig vetenskapsjournalist. Under väldigt många år har hon jobbat på Ny Teknik och jag praktiserade hos henne när jag påbörjade min journalistiska bana hösten 2001. Hon var min mentor under de första åren och har gett mig några av de bästa råd jag har fått som journalist. Nu har hon också börjat frilansa och tillsammans kommer vi att skriva om vetenskap framöver för SvD.

Tillbaka till granskningen. Första delen, som publiceras idag, handlar om det förrädiska skydd som solkrämer ger och att det sannolikt är en förklaring till varför allt fler får malignt melanom. Personer som smörjer sin vinterbleka hud med solkrämer under solsemestern tror att de är skyddade, men krämerna släpper igenom en massa strålning som skadar huden.

Granskningen är i fem delar. There’s more to come. Fjärde delen, som Ulla har skrivit, fick mig att må smått illa. Mer än så avslöjar jag inte – det får vara en cliffhanger.

Ut i solen och njut med er nu!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.