I våras förklarade jag min kärlek till Edward Blom här på bloggen och nu känner jag ett stort behov av att också fråga chans på hans fru, Gunilla Kinn Blom, och måltidskreatören Henrietta Anefalk. Attans vilken viktig, fin, kreativ, rolig, snygg, lyxig, härlig, inspirerande och rolig (tål att upprepas) bok de har kokat ihop till alla spädbarnsföräldrar: Mums för minigourmeter och matgladisar

Jag säger bara: håll i hatten Semper, Nestlé och Hipp. För här seglar en ny tid in – tiden när man gör en räkmacka till sig själv och en till bebisen (som man mixar).

Man undrar liksom vilken bebis som kommer nöja sig med köpt burkpuré, när de har fått smaka broccolipuré med ädelost, blomkålspuré med champagnevinäger eller midsommarpuré med dill och kummin?

Boken hjälper dig till och med att få ett barn som slukar gubbröra. Här Edwards tips: ”Jäst fisk är en typisk “acquired taste”, alltså en smak man tycker bättre och bättre om ju oftare man har provat den. Det är därför bra att träna sin bebis på ansjovis, sardeller och fisksås så tidigt som möjligt.”

Så rätt. Efter recept på allt från blodpudding (sockerfri) och äppeltorsk med curry, till S:t Jakobs pilgrimsmusslor i smakrik sås och risotto med primörer – tar författarna också med bebisarna på en kulinarisk jordenruntresa. Finland, Tyskland, Frankrike, Indien, Mexico, Marocko och Thailand. Ett sant smakäventyr – vad mer kan man önska?

Jo, det finns faktiskt en sak jag önskar. Att de hade skrivit boken typ 11 år tidigare. Tänk så mycket roligt vi kunde ha haft, jag och mina bebisar, om jag hade haft vett att förstå att det inte finns någon barnsmak.

Seså. Sprid nu den här boken till varenda bebisförälder du känner. Och sälj för sjutton dina barnmatsaktier – snart är det för sent.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.