Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas: sprid den fantastiska kokboken Mums för minigourmeter och matgladisar till varenda bebisförälder som du känner. Så att barnen får sig ett riktigt smakäventyr. Igår var jag på bokens release och fick den signerad av alla tre författarna. 

Melodifestivalen i all ära, men det som gör att Edward Blom, tillsammans med medmåltidskreatören Henrietta Anefalk och Gunilla Kinn Blom…

…förtjänar en speciell plats i himlen är att de lyfter bebisars och barns ätande i härliga Mums för minigourmeter och matgladisar.

Finns det någon viktigare folkhälsofråga än att få vuxna att inse att barn behöver och kan äta riktig mat? Som viltfilé, inkokt lax och äppeltorsk med curry? Istället för pizza, pasta och hamburgare… Eller som Edward Blom sa under bokreleasen igår: ”Det behöver inte smaka potatismos. Vilket tyvärr alla barnmatsburkar gör.”

Extra glad blev jag när de berättade att Smakäventyret varit en inspirationskälla för dem. Boken var tydligen stundvis högläsning i familjen och gav flera aha-upplevelser. Mums för minigourmeter och matgladisar är som den praktiska fortsättningen på Smakäventyret, full med fantastiska recept och konkreta tips.

Och, ja, ibland undrar man hur hjärnan fungerar. Kanske var det julstämningen i lokalen, kanske var det något annat. Men plötsligt när jag stod där och lyssnade till författarna tänkte jag: Ring ut barnmatsburkarnas, industrigrötens och klämmisarnas tid. Ring in matens, kryddornas och de underbara smakupplevelsernas rike.

Mosa inte bara potatisen till din bebis, utan krydda också med kummin och dill.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.