Under senare tid har en rad forskningsrapporter visat på starka samband mellan gravida kvinnors hälsa och skador på fostret. Personligen tänker jag att det är dags att stoppa fetma– och diabetesepidemin här och nu. Det handlar inte om några skönhetsideal, utan om att så många barn som möjligt ska födas friska. 

Tänk er Trinity i Matrix. Fast det är jag. Solglasögon, skinnrock, glansiga läderbrallor. Hon (jag) vandrar in i stans största livsmedelsbutik. Två stora väskor i varje hand. Går målmedvetet fram till godishyllan, släpper väskorna på golvet. Riktar en välavvägd karatespark mot dumlekolorna, som – i slowmotion – far upp i luften. Sedan. Poff. Allt godis är borta.

Trinity (jag) vänder sig om. 90 grader. Går fram till läskhyllan. Skruvar med tankens kraft upp korken på alla pet-flaskorna. Det blir pyspunka. Läsken avslagen. Förstörd.

Kanske inte helt realistiskt, men vad sjutton. Free your mind. Idag har jag läst en studie som kopplar ett högt blodsocker under graviditeten till en ökad risk för medfött hjärtfel hos barn. New York Times skriver om det: High Glucose Levels in Pregnancy Tied to Heart Defects in Babies.

Det är liksom droppen som får bägaren att rinna över. Förra året kunde du läsa här på bloggen om studier som kopplar graviditetsdiabetes och fetma till autism hos barnet. I februari skrev jag om hur fetma under graviditeten ökar risken för missfall, att föda för tidigt och missbildningar hos barnet. I juni kom studier som kopplar allvarlig fetma hos mamman till en ökad risk för epilepsi och cp-skador hos barnet. Och i förra veckan publicerades en studie som visar på ett samband mellan mammans läskkonsumtion och en ökad risk för astma hos barnet. Återigen var det New York Times som skrev: Sugary Diet During Pregnancy May Increase Asthma Risk in Children.

Det är sådant som får mig att vilja bli Trinity. Hur kan man få sälja frukostflingor till barn som till en tredjedel består av socker? Köper vi verkligen 13-14 kg godis och 57 liter läsk per person och år av fri vilja? Eller är det något annat som styr vår värld? Vad är det i så fall?

Det ryker kolsyra från läsken när Trinity går fram till sina två stora väskor, som står kvar där det en gång fanns godis. Hon tar upp dem. Det är tyst. Endast klackarna hörs mot stengolvet när hon lämnar affären.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.