När Livsmedelsverket har gett oss kostråd har myndigheten pekat med hela handen. Vi har fått höra att om vi gör si eller så kan vi minska risken för sjukdom, men de rekommendationer vi får är ofta illa grundade. Tillsammans med medicinjournalisten Gunilla Eldh granskar jag nu vetenskapen bakom olika kostråd i Svenska Dagbladet.
Många upplever kostvetenskapen som fladdrig. Ena dagen skriker tidningsrubriker ut att salt eller mättat fett är farligt, andra dagen är både salt och mättat fett helt okej. Hur kan det vara så?
Svaret på den frågan får du nu i en serie artiklar som medicinjournalisten Gunilla Eldh och undertecknad har skrivit för Svenska Dagbladet. I korthet orsakas förvirringen av att kostråd ofta utfärdas utan att effekten av dem är säkerställd genom så kallade randomiserade och kontrollerade prövningar.
Randomiserade och kontrollerade prövningar – vad är det för ett krångligt begrepp? Kanske du nu undrar. Men läs vidare, för vill du förstå förvirringen inom kostområdet behöver du förstå varför denna form av vetenskapliga studier är superviktiga.
Enda sättet att bevisa effekter och utvärdera biverkningar
Så här är det: endast genom randomiserade och kontrollerade prövningar (förkortas RCTs) kan forskare bevisa effekter av en rekommendation och utvärdera om den har några biverkningar. Läs om detta i artikelseriens första del: ”Oetiskt att grunda kostråd på vetenskapliga antaganden”
Problemet är att det inom kostområdet har utvecklats ett slags kultur där forskare anser sig kunna utfärda rekommendationer utan att ha genomfört RCT-studier. Orsakerna är många: man anser att det är för dyrt, för svårt och att studierna tar för lång tid att genomföra. Men utan dem famlar man i blindo. SvD:s Henrik Ennart skriver om konsekvenserna av detta: Konsumenterna får betala när forskarna bara anar.
Högre krav på läkemedel
Låt oss jämföra med läkemedel. Där har nämligen diverse skandaler bidragit till betydligt högre krav på vetenskapen än vad man har inom kostområdet. Den första läkemedelskatastrofen drabbade 1937. Ett läkemedelsbolag tog fram en flytande variant av sulfa – det första antibakteriella läkemedlet – och löste då upp sulfan i dietylenglykol, som är giftigt. Över hundra barn och vuxna dog. Skandalen ledde till en ny amerikansk lag, där företag blev tvungna att visa att ett läkemedel var säkert innan det började saluföras.
På 1940-talet kom sedan penicillinet med sin nästan magiska effekt på farliga infektioner. För att rädda fler liv började läkemedelsföretag jaga ännu effektivare antibakteriella ämnen. Ju fler bakterier man kunde slå ut, desto bättre. Problemet var att dessa nya kraftfulla mediciner började användas på enkla förkylningar. Ny antibiotika marknadsfördes med slogans som ”den mest allsidiga antibiotikan som har upptäckts” och konsumtionen steg lavinartat.
Vissa läkare började ifrågasätta nyttan av detta. Människor överbehandlades och dessutom började man se en resistensutveckling. Röster höjdes för att företagen skulle vara tvungna att utföra kontrollerade vetenskapliga studier som bevisade den påstådda nyttan och utvärderade biverkningar (som en utslagen mag- och tarmflora) innan ett läkemedel fick marknadsföras som extra effektivt mot en sjukdom.
Läkemedelsbolagen satte sig dock på tvären. För att göra en lång historia kort var det till slut skandalen kring sömnmedlet neurosedyn – där tusentals barn föddes med grava missbildningar – som på 1960-talet ledde till en ökad kontroll av läkemedel. Företagen tvingas numera utvärdera både effekter och biverkningar genom RCT:s innan ett läkemedel får säljas.
Det finns fortfarande mycket kvar att göra när det gäller kontrollen av läkemedel, men faktum är att de kontrolleras bra mycket bättre än kostråd innan de införs. Vissa kostråd vi har fått har varit baserade på rena gissningar och i efterhand visat sig vara direkt skadliga. Det kommer exempel på det senare i SvD-serien.
Lobbyingen från godisindustrin
Du hittar de artiklar i serien som hittills är publicerade här: Kostråden. Det handlar bland annat om kostråden vid typ 1-diabetes och typ 2-diabetes, som vilar på svag vetenskap. Du kan också läsa om Clara, 12 år, som på sjukhuset fick 17 sockerbitar i sin frukost dagen efter att hon hade diagnosticerats med typ 1-diabetes.
I en annan artikel kan du läsa om kostråden kring mättat fett. Forskare har grävt fram data från den största randomiserade och kontrollerade studien hittills av nyttan av att byta mättat fett mot fleromättat fett. Den genomfördes för 40 år sedan, men resultaten publicerades dessvärre aldrig. Studien visar att kolesterolet sänks, men utan att risken att avlida i hjärt-kärlsjukdom minskar.
Sist men inte minst måste du läsa om sockerindustrins lobbying och det symposium som Marabou sponsrade 1973, där forskarna drog slutsatsen att socker inte kan vara en orsak till hjärt-kärlsjukdom: Godisindustrin betalade forskarna – spred fettskräck.
När jag skriver att du måste läsa den artikeln menade jag verkligen MÅSTE. Så att du förstår vilka krafter som ligger bakom de kostråd i har fått. Fortsättning följer.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Marja ∙ 3 januari, 2018 kl. 11:17
Jag är diabetiker 2 och snart tio år i remission, inga mediciner och blodsocker ligger långt under diabetesdiagnosvärden. Tack att du medverkar för att göra oss friskare. Jag har tecknat ett abonnemang för SvD bara för att de vågar ifrågasätta och undersöka de råd som vi fått av myndigheterna och som gjort oss sjukare.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 3 januari, 2018 kl. 13:13
Tack för uppmuntran!
≪ | ≫ |
Thomas ∙ 4 januari, 2018 kl. 09:41
Livsmedelsverkets svar på ovanstående artikelserie: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/kommentarer/kostraden-har-starkt-stod-i-den-samlade-forskningen
≪ | ≫ |
Svenska Dagbladet skriver om kostråden ∙ 4 januari, 2018 kl. 09:49
[…] Ann Fernholm och Gunilla Eldh har medverkat i artikelserien. Ann Fernholm skriver inlägg om det. […]
≪ | ≫ |
Anders ∙ 4 januari, 2018 kl. 14:48
Vilket fantastiskt jobb du gör, du är grym! 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 januari, 2018 kl. 18:38
Tack!
≪ | ≫ |
Hanna ∙ 5 januari, 2018 kl. 15:20
Men. Ni skriver att kostråden är fladdriga och hänvisar till vad tidningarna skriver? Kostråden har sett likadana ut under väldigt lång tid, med smärre justeringar vartefter forskningen utvecklas. Vad tidningarna sedan väljer att skriva för att sälja lösnummer till oss medborgare är ju helt skiljt från detta? Artikeln om Clara visar ju på ett sjukhus/en verksamhet som uppenbarligen inte vet vad man ska ge för mat till ett barn med diabetes typ 1. Det har ju inget med rådande rekommendationer att göra, snarare att den verksamheten inte följer rådande rekommendationer. Forskningen kring mättat fett är gammal men även nutida och spännande nog finns en hel del av den i Sverige. Om man verkligen läser NNR 2012 så är flera artiklar från 2000- 2012, varför nämner ni inte det? Likaså står det i NNR 2012 att det inte finns stöd för att mättat fett ökar risken för vissa sjukdomar, medan det för andra sjukdomar finns stöd för att det ökar risken. Varför tar ni inte upp båda sidor? Och vad är grejen med att hänga upp sig på det otroligt gamla, att kostråden säger att man ska äta massa socker och dra ner på fettet? Det står ju klart och tydligt att man ska minska kraftigt på det tillsatta raffinerade sockret till förmån för andra kolhydrater som grönsaker, rotfrukter, fullkorn, samt att det raffinerade sockret kan öka risken för ett par olika sjukdomar. Hur godisindustrin lobbade 1973 känns väldigt förlegad med tanke på nuvarande rekommendation om socker. Rekommendationen av E% fett är ju upp till 40%, är det verkligen en sån liten del av måltiden? Det är otroligt bra, viktigt och efterlängtat att någon kritiskt läser och granskar de kostråd som myndigheten ger, men då måste nivån vara mycket högre än såhär för att det ska vara trovärdigt.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 8 januari, 2018 kl. 11:42
I USA och UK har dessa kostråd som i USA infördes efter politikerbeslut 1977 testat HCLF high carb low fat med katastrofalt resultat som följd…
Övervikt med sockerberoende, typ 2 diabetes, med alla komplikationer som blindhet, amputationer av fötter, njursjukdomar och typ 3 diabetes dvs Alzheimers är bara en del av de sjukdomar som till följd av för lite och fel fetter och av sockrets och high fruktos corn syrupens fruktos har icke alkoholrelaterad fettlever blivit väldigt vanlig.
Att inte se detta som kostrelaterade komplikationer är att blunda med båda ögonen och bara lyssna till spannmåls och sockertillverkarnas förnekande av kolhydraternas orsak till det metabola syndromet där sockrets och high fruktos corn syrups skadeverkningar är värst.
Att låta ILSI med dess medlemmar från industrin styra vår makronutritionsfördelning ställer jag inte upp på med min förvärvade kunskap av vad min kropp fungerar bäst på…
Länk till ILSI Europe : http://ilsi.eu/about-us/
Dessutom alla inflammatoriska tillstånd i kroppen som är orsakade av ett felaktigt omega 6 / omega 3 förhållande och då talar vi inte om ALA utan omega 3 skall vara fiskfetterna EPA och DHA.
Läs Jenny Reimers : http://www.primavi.se/maten.pdf
eller Göran Petersson : http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/212028/local_212028.pdf
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 januari, 2018 kl. 16:26
Bristen på vetenskap kring kostråd leder till fladdrighet. Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att dra en gräns vid 40 energiprocent fett. Det finns heller ingen vetenskap för att nyckelhålsmärka lättmjölk. Malmö-kost-cancer-studien kopplar exempelvis en hög konsumtion av feta mjölkprodukter, som grädde, till lägre risk för typ 2-daibetes. Livsmedelverket ger en hel rad rekommendationer utan att alls ha testat effekten av dem.
≪ | ≫ |
Ingmarie ∙ 8 januari, 2018 kl. 09:10
Tack för att ni skriver i SvD. Uppskattar era artiklar mycket. Jag får en känsla av ”äntligen” :).
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 januari, 2018 kl. 10:17
Tack!
≪ | ≫ |
Blodsocker – Sinnenas tid, Time of mind ∙ 24 november, 2018 kl. 12:08
[…] http://annfernholm.se/2018/01/03/stor-granskning-av-olika-kostrad-i-svd/ […]
≪ | ≫ |