Visste du att Sveriges största godisbutik finns på gränsen till Norge? Nu rapporterar brittiska BBC om den blomstrande gränshandeln, som har fått en extra skjuts sedan Norge höjt sin sockerskatt. Läsk kostar numera hälften så mycket i Sverige.

Det är riktigt bra business att langa socker till norrmännen. För ett par år sedan skrev jag om godisföretaget Gottebiten, som har ett pärlband av butiker på gränsen till Norge. Gottebitens omsättning är enorm (speciellt om man betänker att de endast har sju butiker): 1 292 787 000 kronor 2016, med en vinst på över 94 miljoner kronor.

Nu har BBC gjort ett reportage om Norges höjda sockerskatt och att norrmännen istället får sin sockerfix i Sverige: Crossing the border for a sugar fix – BBC News. Här är deras illustration av skillnaden i beskattning mellan våra länder:

Den norska sockerskatten är alltså cirka 38 svenska kronor/kg.

När den norska regeringen nu genomför en rad reformer för att stärka folkhälsan, måste det ändå vara lite jobbigt att ha en så illojal granne med en så lååång gräns mot landet. Tänk er mötena mellan den norska och svenska folkhälsoministern. De diskuterar de enorma kostnaderna för fetman:

Ase Michaelsen: Vi har ju just HÖJT vår sockerskatt för att få ner fetman. Ni överväger inte en liknande skatt i Sverige?

Annika Strandhäll (ser lite fundersam ut): Nä, alltså, det kanske skulle vara bra. Men vem skulle då se till att era barn får sitt lördagsgodis?

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.