Helt otroligt! Jag har lyckats skapa en överbelastningsattack på min egen blogg. Ni var så grymt många som ville läsa om innehållet i en Magnum Double Raspberry och hur man gör riktig glass, att sajten låg nere igår kväll. Jag har inte hört ett knyst från GB Glace, men många har velat ha receptet på glassen. Här kommer det. 

Först måste ni bara få ta del av en kommentar på Facebook från sajten Äkta vara. Så här stod det:

”Bra skrivet! Den ingrediensförteckningen, liksom flera andra glassars, borde kunna kortas avsevärt. Hoppas att du får ett bättre svar än när de svarade på ett av våra glasstest för några år sedan. Då sa de i Tv4 Nyhetsmorgon att tillsatser i glassen är en kvalitetsstämpel.”

Följ länken och titta på innehållet i den glass de granskade. Intressant nog behövde man bara 23 olika ingredienser för att göra en Magnum hallon 2015. Nu behöver man 32. Man kan undra varför det har blivit så mycket svårare att göra glass?

Strunta i rödbetssaften

Så till den glass undertecknad fixade till. Först mixade jag 200 gram hallon med 2 msk morotsjuice, 2 msk rödbetsjuice, tio svarta vinbär och saften från en citronklyfta. Men det var hyfsat knöligt att få fram morots- och rödbetsjuice:

Rödbetssaften ger ju fin färg, men om jag var ni skulle jag hoppa det och bara ta:

200 gram hallon

3 msk socker (eller honung)

2 dl grädde

2 äggulor

1/2 tsk vaniljpulver

1/4 tsk pektin

1/2 tsk guarkärnmjöl

2-3 msk mjölk

2 bitar (20 gram) mörk choklad, 70 procent

0,75 msk kokosfett med neutral smak

Jag har aldrig haft i pektin eller guarkärnmjölk i min hemgjorda glass tidigare. Så det kan också uteslutas, men det bidrog till en mjukare konsistens och glassen blev mindre isig.

Gör i alla fall så här: Mixa hallonen. Vill du bli av med hallonkärnorna (inget måste), pressa moset genom en sil eller linnehandduk. Koka sedan hallonen med 2 msk socker eller honung tills såsen har koncentrerats till ungefär 1 dl. Låt svalna.

Vispa 2 dl grädde. Blanda sedan pektin och guarkärnmjöl med 2-3 msk mjölk och vispa ner i grädden. Här måste du vara snabbare än blixten, annars klumpar det sig. Det finns säkert något mycket smartare sätt att göra detta på, men det var så jag gjorde och det fungerade (eftersom jag är snabbare som blixten).

Rör i äggulorna, vaniljpulvret, 1 msk socker och cirka 3/4 delar av den avsvalnade hallonsåsen i grädden. Pytsa ner i en burk och ställ i frysen. Det tar typ tre timmar innan glassen är lagom frusen (min stod i frysen över natt).

När det är dags att servera: smält choklad och kokosfett på låg effekt i mikron. Blir det för varmt kommer chokladen att gryna sig. Låt svalna lite. Så till sista steget:

Skopa upp glassen i små kulor i tre små skålar. Garnera med några hallon. Ringla över resten av hallonsåsen och chokladsåsen, lägg på ytterligare ett par hallon och pynta med ett litet myntablad på toppen. Pricken över i:et.

En glass ger totalt runt 13 gram tillsatt socker. För ett barn som är fem år är det den maximala dagsransonen. Detta är alltså inget man ska äta varje dag, men tack vare äggulorna, hallonen och chokladen är glassen rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Njut!

Ps. Alla ni som har kommenterat att ni vill ha svar från GB Glace, mejla dem och be om det: Konsumentkontakt@gb.se De kan må bra av att höra att vi är många som undrar varför de har så många tillsatser i glassen.

Tillägg: GB har svarat. Läs här: ”Vissa tillsatser är nödvändiga”

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.