Upsala Nya Tidning skriver nu om att en strikt lågkolhydratkost, en så kallad ketogen kost, kan hjälpa barn med epilepsi. Detta visste läkare redan för 100 år sedan, men kosten glömdes bort när det kom läkemedel mot epilepsi. Att den nu återigen rekommenderas är delvis tack vare en regissör i Hollywood och – lite otippat – Meryl Streep har haft ett finger med i spelet.
”Fettrik diet hjälper sjuka barn.” Så lyder rubriken på en artikel som Upsala Nya Tidning skrev tidigare i veckan om att en ketogen kost i vissa fall hjälper mot epilepsi. Ett av de barn som har fått en näst intill undergörande effekt är femåriga Isak, som tidigare kunde få 40-60 anfall per dag. Läs om honom här: ”Vår vanliga Isak har kommit tillbaka”
Läkemedel gjorde att kostbehandlingen föll i glömska
Isak behandlas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som sedan ett år tillbaka använder ketogen kost mot barns epilepsi i de fall där inga läkemedel biter. För snart ett år sedan slog också Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) fast att behandlingen har ett vetenskapligt stöd.
Men vet ni vad det coola är? Att en ketogen kost nu används mot epilepsi är delvis tack vare en regissör i Hollywood, Jim Abrahams. I Det sötaste vi har kan du läsa den fantastiska historien om hur hans son, Charlie Abrahams, blev hjälpt av den fettrika kosten. Han fick epilepsi när han var 11 månader gammal och hade kramper varje dag. Inget läkemedel fungerade och när kirurger opererade honom uteblev effekten. Ibland kunde anfallen komma upp till hundra gånger per dag. Charlie Abrahams föräldrar prövade allt, till och med homeopati och healing. Så en dag hittade Jim Abrahams en bok från Johns Hopkins sjukhus i Baltimore där det gick att läsa att epilepsi kunde behandlas med en ketogen kost.
Den ketogena kostbehandlingen utvecklades egentligen redan under 1920-talet, men glömdes mer eller mindre bort när det kom läkemedel mot epilepsi. Men vid Johns Hopkins sjukhus fanns en erfaren dietist, Millicent Kelly, som hade fortsatt att hjälpa sina epilepsipatienter med den fettrika maten. Charlie Abrahams fick hjälp av henne och inom loppet av ett par dagar försvann anfallen.
Meryl Streep i film om ketogen kost
Att Charlie Abrahams blev fri från sina anfall var givetvis ett mirakel för familjen. För att sprida kunskap om behandlingen, så att andra föräldrar i samma desperata situation också kunde få reda på att den fanns, gjorde Jim Abrahams en film, …First do no harm och Meryl Streep spelade huvudrollen. Här kan du se ett klipp där hon tar emot ett pris för sin insats från Abrahams: Charlie Abrahams & Meryl Streep Ketogenic Diet Conference 2012. Streep säger att hon har fått många priser, men att detta är det som har rört henne mest.
Jim Abrahams grundade också The Charlie Foundation, med målet att sprida kunskap kring en ketogen kost. Stiftelsen har aktivt drivit på utvecklingen av en kunskapsbas kring kostbehandling av epilepsi. Det i sin tur har alltså nu bidragit till att Isak, som bor utanför Uppsala, har blivit ordinerad en ketogen kost av sin läkare.
Vetenskapen behöver hjälp på traven
Den här osannolika historien har följt mig sedan jag skrev Det sötaste vi har. Den säger en hel del om medicinvetenskapens drivkrafter och hur starkt fokuset på piller har blivit. Den bidrog också till att jag ville vara med och grunda Kostfonden. Precis som the Charlie Foundation, ska Kostfonden fungera som en katalysator för att driva fram nya kostbehandlingar. (Om du inte redan är månadsgivare bli det!)
Forskare skulle bland annat behöva utreda hur kosten påverkar hjärnan vid andra åkommor, exempelvis migrän, autism, adhd, demens och psykisk ohälsa. Vi tänker ofta att hjärnan är en frikopplad del av kroppen, och att den mestadels påverkas av omgivningen, stress och saker vi upplever. Så enkelt är det såklart inte. Hjärnan är ett organ som byggs och drivs av det vi äter. Exakt varför en ketogen kost fungerar vid vissa former av epilepsi vet forskarna inte. Det finns många hypoteser, en är att halten av olika signalsubstanser förändras när kroppens använder fett som primär energikälla istället för kolhydrater.
Så fram för mer forskning kring hur kosten påverkar vår hjärna! Vem vet – kanske kan vi hitta fler undergörande behandlingar?
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Annica ∙ 14 februari, 2019 kl. 09:21
Vilket intressant inlägg! Jag visste inte att ketogen kost mot epilepsi var känt för 100 år sedan!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 februari, 2019 kl. 09:23
Det var känt, precis som att det var känt att en strikt lågkolhydratkost kunde få personer med diabetes att leva längre… Vid epilepsi började det egentligen med att man upptäckte att svält hjälpte. Men att svälta är ju knappast hållbart i längden. Så insåg man att en ketogenkost också fungerade.
Ibland upplever jag att det finns ett stort förakt från forskare och läkare för sådant som man upptäckte för länge sedan. Man tror liksom att allt gammalt är fel. De finns nog många fler effektiva behandlingar som har glömts bort.
≪ | ≫ |
Viveca ∙ 14 februari, 2019 kl. 17:23
Intressant
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 15 februari, 2019 kl. 06:04
Praktiserar 23:1 fasta varje dag sen över en månad, undrar varför nästan inga bloggare ”törs” skriva om detta superverktyg givetvis i combo med LCHF strikt ketogen kost.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 15 februari, 2019 kl. 11:23
Faktum är att det ketogena behandlingen vid epilepsi började med att man upptäckte att de mådde bra under fasta. Att fasta är ju också ett sätt att få kroppen i ketos. Jag har tidigare skrivit om korttidsfasta, som jag tror är utmärkt för hälsan.
≪ | ≫ |
Maria Fogelström ∙ 15 februari, 2019 kl. 11:15
Det var det här inlägget jag skulle skickat!
≪ | ≫ |
Öppet brev till dietisten Sara Ask: Måste vi vara så sockerfixerade? – Food Pharmacy ∙ 19 januari, 2021 kl. 08:57
[…] titta bortom de konventionella kostråden. För kosten kan påverka vår biokemi på de mest undergörande vis, och vi har mycket kvar att lära […]
≪ | ≫ |