Att äta mycket pasta, bröd, pannkakor, bullar, pizza och dricka viss välling under de första åren i livet ökar risken att utveckla glutenintolerans, om barnet har en genetisk risk för sjukdomen. Det visar en ny internationell studie genomförd i fyra länder, bland annat Sverige.
Under många år fick föräldrar som jag själv rådet från BVC att vi skulle ge våra barn vetemjöl redan när de var mellan fyra och sex månader gamla. Det skulle skydda mot glutenintolerans, celiaki, menade bland annat Livsmedelsverket.
Som du kan läsa i både Smakäventyret och Stora boken om barn och mat var rådet felaktigt. Forskare har bland annat jämfört effekten av att ge barn gluten redan vid sex månader eller vänta tills de fyllt ett år. Studien visar att hälften så många har celiaki vid två års ålder om de får vänta med gluten. Vid fem års ålder är det dock ingen skillnad mellan barnen.
Ju mer mjölmat, desto högre risk för celiaki
Nu visar en internationell studie genomförd i Sverige, Finland, Tyskland och USA att mängden gluten som barnen äter tycks spela roll för utvecklingen av celiaki. I studien har 6605 bebisar med genetisk risk för celiaki inkluderats. Vid flera tillfällen har föräldrarna fått fylla i kostenkäter och utifrån dessa har forskarna analyserat hur mycket gluten barnen fick i sig under första åren i livet.
Mer än en skiva vitt bröd ökar risken
Resultaten visar att de barn som åt mest mjölmat hade högst risk att utveckla celiaki. Vetenskapsradion har intervjuat en av forskarna bakom studien, Daniel Agardh från Lunds universitet. Han säger:
– Det är svårt att säga hur mycket gluten som är skadligt och vid vilken nivå, men det tycks vara så att om du överskrider två gram per dag, vilket är ganska lite, så ökar risken, jämfört med dem som inte äter två gram per dag, säger Daniel Agardh.
Två gram gluten är ungefär den mängd som finns i en skiva vitt bröd.
Low Gluten Cooking för bebisar
Studien är en så kallad observationsstudie, och forskare kan inte slå fast något orsakssamband. Den skulle behöva kompletteras med en så kallad randomiserad och kontrollerad prövning. I väntan på sådana studier föreslår vi i Stora boken om barn och mat att småbarnsföräldrar ska variera barns ofta ganska ensidiga vetemjölskost och köra lite mer ”low gluten cooking”. I boken finns recept på bland annat pannkakor, bröd och pizza som innehåller en mindre vetemjöl och mer nyttiga mjölsorter som bovete, durra, teff och mandelmjöl. Det fina i kråksången är att maten samtidigt blir mer näringsrik. Att minska på vetemjölet är lättare än många tror, speciellt om man ger barnet sådan mat redan från början.
Foto: Bruno Thethe
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Nisse Hult ∙ 14 augusti, 2019 kl. 19:56
” Och forskare kan inte slå fast något orsakssamband. Den skulle behöva kompletteras med en så kallad randomiserad och kontrollerad prövning” Har vi hört det förut? Massor med gånger. Betänk vilka
stora ekonomiska intressen som står på spel nu. Vi pratar om gigantiska summor som står på spel om
ex allt ätande av vetemjölmat, fabriksbröd, vetemjöls försäljning, etc ex skulle halveras över en kafferast. Just därför
blir dessa rön i landet Sverige bara fingetutt. ALLA vinner på att sluta upp till 100% med vetemjöl och mjölmat svårare än så är det inte. Förutsatt att man vill va frisk förstås. Alla andra kan ju fortsätta som vanligt.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 17 augusti, 2019 kl. 17:40
Jag håller inte med. Självklart ska man bevisa en tes genom en randomiserad och kontrollerad studie, annars är man snabbt ute på hal is. Orsaken till varför glutenrekommendationerna så många gånger blivit fel, är ju att man struntat i detta. Behovet av vetenskap har inget att göra med industrin, utan borde vara ett självklart krav när man ger offentliga rekommendationer. Den studie som genomförs måste dock vara oberoende. Finansieringen måste komma från organisationer som inte har några ekonomiska intressen i resultatet.
≪ | ≫ |
Elin ∙ 16 augusti, 2019 kl. 19:36
Själv tillhör jag kategorin bebisar som fick celiaki under 80-talet. Jag har varit noga med mina egna bebisar och inte gett dem gluten alls innan 12 månader. Fortfarande äter de väldigt lite gluten eftersom all man jag i stort sett lagar är glutenfri. När farmor och farfar bjuder på plättar med mjöl så får det vara så. Men hemma hos oss äter vi dem gjorda på havremjöl och mandelmjöl 🙂 vi försöker att gå över mer och mer strikt mot paleo och lågkolhydratskost men det är svårt med treåringen som över en natt bestämt att mycket är äckligt. Ettåringen har varit matskeptisk sen dag ett, men vi strävar på och försöker se till att det som äts hemma är så proppat med näring det bara går!
≪ | ≫ |
Malin ∙ 19 augusti, 2019 kl. 22:09
Hej! Jag har en son på 4 månader och läser Stora boken om barn och mat med stort intresse! Tänkte testa att syra kål som det finns recept på på s. 36. I listan står det 1/2 tsk salt per 300g kål, men i instruktionerna står det 1/2 msk. Vad är rätt?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 augusti, 2019 kl. 15:35
Hej! O vad bra att du såg det. Ska genast se till att det ändras i kommande upplagor. Vi började med att skriva 1,5 gram salt per 100 gram kål. Tryckfelet kom in när vi ändrade en massa. Men kör på 1/2 msk per 300 gram. Vill du ha mindre salt till barnet kan du också köra på 1/2 msk per 500 gram.
≪ | ≫ |