Sara Helmreus är en av alla föräldrar som har trott att bebisar mår bäst av barnmatsburkar och pulvergröt. Men med sitt tredje barn har hon gjort annorlunda. Hennes Aili har vid ett års ålder redan gjort en kulinarisk jordenruntresa och ätit allt från hummus till indisk mat och sushi. 
 
Jag kan utlova en sak: det kommer bli en hel del fredagsmys med bebisar och bebismattips här på sajten och i mina sociala framöver. Den respons vi har fått på Stora boken om barn och mat är helt överväldigande. Det strömmar in bilder på galet söta gourmeter, som Aili ovan. Ser ni vilken grym koll hon har på skeden, när hon äter sin potatis och köttfärssås? Så här skriver hennes mamma Sara Helmreus: 
 

Blev lurad att tro att min egen mat inte skulle duga

”Hej Ann! Jag är förälder till tre underbara ungar 11, 9 och 1år gamla. Med mina äldre barn gick jag på alla nitar känns det som i efterhand. Industrigröt, välling och burkmat. Men när barn nummer två var något år gammal så fick jag upp ögonen för lågkolhydratkost/paleo/ren mat och det kändes så logiskt!
 
Steget att ”ändra” vår kost (plocka bort sötsaker, mycket mjölmat, lägga till vettigt fett) var inte svårt eftersom jag alltid lagat mat från grunden och har aldrig gillat färdigmat och så här i efterhand känns det så konstigt att jag på något vis blev lurad att tro att min egen mat inte skulle duga till mina barn?!
 
I alla fall, spola fram till förra året då vår lilla surprise slog ner i våra liv med buller och bång! Jag hade då redan läst Smakäventyret och gett bort en kopia till min lillebror som fick sitt första barn 2018. Köpte även ”Stora boken om barn och mat”. Principerna i böckerna har både jag och lillebror applicerat på våra små och matgladare ungar får du leta efter!
 
Vår dotter har fått äta samma mat som vi sen start så allt från tomatsallad med basilika och mozzarella, indiskt, sushi, köttgrytor, hummus, skaldjur, egengjord gröt som är järnberikad med havregryn bakade med blod, våfflor gjorda på solroskärnor ägg och keso med jordnötssmör bär och grädde på mm. mm. Favoriten är ost av olika slag marinerad feta, mozzarella och parmesan.
 
Det märks så tydligt att sött som smakpreferens är något vi lär oss för osötat äppelmos som i min och de äldre barnens munnar smakade ganska surt och beskt slevade hon in med god aptit. Vi har lyxat till det vid något tillfälle med ”glass” gjord på kokosgrädde, mango och banan men såklart utan socker.
 
Ville bara skriva en rad, skicka lite nätkärlek och säga hur mycket jag uppskattar och beundrar det du gör! Min förhoppning är att det kommer bli lättare att vara föräldern som inte vill proppa I sina barn sötsaker, att vi blir fler som prioriterar näringsintaget över sötsakerna!
 
Bifogar ett ”matkollage” på vår lillflisa som strax ska sätta sig och äta älgstek med smörfrästa trattkantareller och klyftpotatis.
 
Vänliga hälsningar
Sara Helmreus ”
Så söt! Sprid och dela så att fler föräldrar blir inspirerade. Vi är så många som har fastnat i burkmats- och pulvergrötsträsket med våra små, och vi måste bort från det. Mat är så mycket roligare om man gör rätt från början. 
 
Njut nu av fredagen och all god mat som finns att äta!
 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.