Under lång tid har vi uppmanats att akta oss för solen för att skydda oss mot malignt melanom. Nu visar en svensk studie att fetma också verkar vara en riskfaktor för denna cancersjukdom. Personer som har genomgått fetmakirurgi halverade risken för malignt melanom.

Den farligast formen av hudcancer, malignt melanom, har ökad kraftigt de senaste åren. För att minska risken för malignt melanom har vi uppmanats att skydda oss från solen.

Nu visar en studie genomförd i Sverige att fetma kanske också ökar risken för hudcancer. I studien har forskare jämfört 2000 personer som har genomgått fetmakirurgi, med lika många personer med fetma, men som inte har genomgått någon operation. I den fetmaopererade gruppen mer än halverades risken att drabbas av malignt melanom och risken för all form av hudcancer minskade med cirka 40 procent.

Ät bra mat för minskad cancerrisk

Fetma ökar risken för många olika former av cancer, men när det gäller malignt melanom har resultaten från olika studier spretat. Vissa har visat på ett samband mellan fetma och hudcancer, andra inte. Denna studie talar för att det verkligen finns ett samband. En annan förklaring till den minskade risken skulle dock kunna vara att kroppens ämnesomsättning och hormonnivåer kan påverkas av själva fetmakirurgin, och att det är detta som skyddar mot cancer.

Jag är ingen förespråkare av fetmaoperationer. Personer med fetma behöver först och främst få bättre hjälp att gå ner i vikt med bra mat. Samhället måste också bli bättre på att förebygga fetma. Köerna i cancervården ökar, allt fler drabbas och vi donerar enorma summor till välgörenhetsorganisationer för att forskare ska ta fram bättre behandlingar. Men ska cancer minska behöver vi alla ta ansvar och lägga om vår livsstil. Halva den svenska befolkningen har nu övervikt eller fetma, och många med normalt bmi har ändå fett insprängt i kroppens organ vilket kan ge insulinresistens och ökad cancerrisk.

Dagens skräpmatskultur är förödande. Det är dags att vi ser sanningen i vitögat och gör slut med godis, läsk, bullar, kakor, chips, ostbågar, hamburgare, pizzor och all annat som är dåligt för kroppen. Istället ska vi bli ihop med all den mat som gör kroppen gott. Det ökar chansen att vi får leva och må bra.

Photo by Christopher Williams

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.