Om ditt barn får en lättare allergisk reaktion av ägg, testa att istället ge ägget i form av en muffins som har bakats länge i ugnen. Det tipset ger barnallergologen Emma Adlercreutz i Stora boken om barn och mat. Nu kan Tage (finingen ovan) rapportera att det verkligen fungerar. Yay! Veckans fredagsmysrecept blir därför antiallergiska blåbärsmuffins. 

Antalet barn som utvecklar matallergier ökar och ökar. Men nu finns det hopp om en vändning! I Stora boken om barn och mat beskriver vi den forskning som pekar på att allergi kan förebyggas om barnen får ner maten i magen. Det som tycks ge allergier är när små rester av mat kommer in i kroppen via ett eksem, eller när man smörjer eksemen med salvor som innehåller exempelvis jordnötsolja (tidigare fanns det exempelvis jordnötsolja i Idominsalva).

I boken intervjuar vi barnallergologen Emma Adlercreutz som, baserat på den senaste forskningen, ger en rad tips på vad bebisföräldrar kan göra för att förebygga allergier. Ett av knepen handlar om ägg. Om barnet reagerar på äggröra, ska man i stället ge ägg i form av en muffins som har bakats ordentligt i ugnen.

Detta tips har nu fungerat för Tage. Så här skrev hans mamma Therese till mig:

Vår bebis reagerar på ägg, vad ska vi göra?

Hej! Vår snart 7-månaders bebis reagerar på ägg. Vi har gett äggröra 2 gånger och han har fått blossande, kliande utslag runt halsen båda gångerna. Han verkar dock inte få problem med andningen, men besväras av klådan. Det försvinner efter cirka en timme. Hur ska vi göra nu? Fortsätta ge och hoppas att det ger med sig, eller avvakta ett tag och testa igen om några månader? Klassas det som en allergi eller bara en reaktion som kan försvinna när barnet blir äldre? Nyfiken på att höra hur du tycker vi ska gå till väga? (Ska ta upp detta med bvc också när vi kommer hem från semestern)

Mvh Therese

Mitt svar:

Hej! Jag är journalist och kan inte ge några privata rekommendationer, utan tog kontakt med en barnallergiläkare. Emma Adlercreutz, som vi intervjuar i ett kapitel i Stora boken om barn och mat, menar att man ska fortsätta ge ägg, men i små doser och i en form som är ordentligt bakade. Hon rekommenderar exempelvis matmuffins. I äggröra finns det ofta lite färskt ägg kvar, och det är det som kan orsaka störst allergireaktion. Klarar barnet ägg i en muffins, ska man fortsätta att ge det. Då finns det studier som visar att allergin kan försvinna, enligt Emma.

Tage fixade muffinsen

Det glädjande är att Therese nu återigen har hört av sig. Så här skrev hon: ”Har testat äggmuffin ett par gånger nu och det funkar toppen, ingen reaktion☺️”

Här det enkla muffinsrecept som hjälpte Tage:

  • 1 banan
  • 3 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 dl skrädmjöl eller valfritt mjöl
  • Cirka 1 dl blåbär

Mosa bananen och vispa sedan ner ägg, mjöl och kanel. Lägg blåbär i muffinsformar och häller sedan i smeten. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i cirka 15-20 min. 

Nu tål Tage även kokt ägg

Efter att ha ätit dessa muffins flera gånger under några veckor har nu Tage även fått testa kokt ägg, vilket har gått bra. Nästa steg – om en-två månader – är att återigen ge honom äggröra för att se om allergin är helt borta.

Det fina i kråksången är att om barn med risk för äggallergi på detta vis får vänja sig att äta ägg, tycks chansen öka att de i framtiden kan tåla ägg i alla former. Men ha koll på ditt barn! Ta bara små mängder när du testar något som kan vara allergiframkallande och sök stöd av allergiläkare om det verkar bli värre.

Tack Therese och Tage för att ni delade med er! Nu kan vi fredagsmysa och förebygga allergier samtidigt. Är inte det bra så säg?

Tillägg: här är länk till den vetenskapliga studien som visar att risken för äggallergi kan minska om barnen får äta bakat ägg. I studien behandlades också barnens eksem. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.