Låt oss en gång för alla slå fast: Det finns ingen ”barnsmak”. Edda som vi följer i Stora kursen om barn och mat är ett levande bevis på det. Nu är hon ett och ett halvt år och har börjat äta senap direkt från burken. Hon slevar lyckligt i sig rödbetssoppa, borstjt, och snor gärna lite rå blomkål när tillfälle bjuds.

Nu släpper vi nästa del av Stora kursen om barn och mat. Den handlar om tiden mellan 12-24 månader, då många barn fortfarande är väldigt nyfikna på mat. Föräldrar som har låtit sina knoddar utforska maten med hull och hår, kan nu servera dem det mesta: sushi, chicken tikka masala eller franska ostar. Får barnen äta själva smakar de glatt på det mesta.

Edda älskar att utforska maten

Så har det blivit för Edda som vi följer i kursen. Redan när hon var 4-6 månader fick hon sina första smaksensationer. Hon testade allt från broccoli till srirachamajonnäs. Hennes mamma Anna Lindelöw, Food Pharmacys formgivare, blev bästa vän med vitlökspressen. Med hjälp av den omvandlade hon maten på sin egen tallrik till en puré.

I andra kursen, om 6-12 månader, fick Edda de första hela bitarna mat och påbörjade sin tuggträning. Hennes kärlek till hummus växte; hon åt asiatiska fiskkakor med chili, ingefära, koriander och lime; och det visade sig att hon tyckte att dressingen blev extra god om det var senap i den.

Nu har det här med senap gått lite över styr, tycker hennes äldre bröder. I den kurs som vi nu släpper, har Edda nämligen börjat äta senap direkt från burken. Kolla in klippet själva:

Hon älskar också borstjt:

Och räds inte lite rå blomkål:

Eftersom hon har fått öva upp sina tuggförmågor, käkar hon till och delade nötter:

Hur gör man när barnet börjar ta intryck av omgivningen?

Samtidigt som Edda gärna att utforska maten, börjar hon ta intryck av sin omgivning. Tidigare fokuserade hon mest på det som låg på hennes egen tallrik. Nu vill hon gärna äta samma mat som sina äldre bröder, som är väldigt mycket mer matskeptiska.

Här inträder en lite knepigare tid för föräldrar. För när barn närmar sig tvåårsåldern vill de inte bara göra som andra barn, utan många blir också själva mer tveksamma mot mat. De hamnar i det stadium som man kallar för neofobi och kan plötsligt vägra äta sådant som de tidigare har älskat.

I kursen om 12-24 månader förbereder vi föräldrar på det här lite jobbigare stadiet. De få också lära sig mer om tänderna och hur man utvecklar barnets förmåga att tugga mat. Sedan bjuder vi på tio enkla knep på hur man näringsboostar maten till små barn, som har ett stort näringsbehov.

Hjälp oss att sprida Stora kursen om barn och mat till fler föräldrar

Vi hoppas och tror att kursen ska ge viktiga insikter till föräldrar. Hjälp oss nu att sprida detta, så att fler barn får en chans att finna glädjen i mat. Alldeles för få föräldrar har koll på hur viktiga de två första åren i livet är för matintroduktionen. Barnmatsjättar pumpar dessutom föräldrar fulla med felaktiga föreställningar om att små barn knappt kan överleva utan pulvergröt, välling och klämmisar.

Så dela detta och sprid informationen till alla du känner. Låt oss gemensamt avliva myten om att det finns en barnsmak, för det är helt enkelt inte sant.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.